Online időpontfoglalás

Mi történik a fogászaton? - Egy dentálhigiénikus munkája

Szabolcsy Kriszta dentálhigiénikusunk mesél egy nála eltöltött fogászati kezelésről. Olvashattunk már tőle a gyermek szájhigiénénél elengedhetetlen csapatmunkáról, ezúttal a felnőttekről ejt pár szót.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Mi történik a fogászaton? - Egy dentálhigiénikus munkája

Amikor jön hozzám egy páciens, mindig azzal a kérdéssel kezdem, hogy van-e bármiféle panasza. Dicséretes, amikor sokan tünet nélkül érkeznek általános ellenőrzésre, viszont az én feladatom alaposan átnézni a szájat, hogy egy átfogó képet alkossak a jelenlegi állapotáról. Az egészséges szájhigiénia nem merül ki abban, hogy leszedetjük a fogkövünket. Nagyon fontos, hogy az állkapocsviszony is rendben legyen (sokan észlelnek kattogást, rágási fájdalmat az állkapocsízületnél), de ugyanúgy figyelni kell a fogak szabályos állására is a torlódás megakadályozása miatt.

Általában a következőket végzem el egy dentálhigiéniai kezelés alkalmával:

  • állapotfelmérés
  • instruálás, motiválás (gyerekeknél plakkfestés – ez az edukáció része)
  • fogkőeltávolítás
  • fogtisztítás, polírozás

A vizsgálat során vizsgálóeszközökkel szoktam sorra venni a fogakat, felmérem a fogkő leszedés előtti és utáni állapotát. Mint dentálhigiénikus, én nem állítok fel sem kezelési tervet, sem diagnózist, én egy irányvonalat adok az egészséges szájápolási rutin kialakításához és fenntartásához. Gyakran referálom pácienseimet fogorvoskollégához, hiszen az RMC legjobb szakembereit tudom ajánlani az észlelt probléma kivizsgálására és megoldására házon belül.

A fogtisztítást követően instruálom a pácienst a tisztító eszközök legeredményesebb használatára, előkerül a fogköztiszító kefe, a fogselyem, beszélünk a fogkefe típusáról és arról is, hogyan is kell helyesen fogat mosni.

Végezetül átnézem még egyszer a szájat azzal a céllal, hogy találok-e szuvasodást, cserére szoruló tömést vagy pótlást.


Miért ajánlom a panorámaröntgent?

Nagyobb töméseknél ajánlani szoktam röntgenfelvétel készítését. Sok esetben észrevétlenül, fájdalom nélkül alakulnak ki a krónikus gyulladások, viszont a felvétel alapján meg tudjuk mondani, hogy valójában milyen állapotban van a fog, a csontállomány és a parodontium, vagyis a fogágy. A fentieken túl az is kiderül a röntgenből, hogy egy gyökérkezelt fognál van-e esetleg gyulladás vagy egy nagyobb tömés alatt van-e elváltozás a foggyökérnél vagy az ideg körül.


Rákszűrés a fogorvosi székben

Dohányos pácienseinknek is el szoktam mondani, hogy a dentálhigiénikuson  kívül mindenféleképpen érdemes fogorvoshoz is rendszeresen elmennie. Egy fogorvos nemcsak a szájüregben dolgozik, hanem a nyelv alatti, a fülnél és a nyaknál lévő nyirokcsomókat is végigvizsgálja, ezáltal egy daganatszűrés is történik.

 

Szabolcsy Kriszta
dentálhigiénikus

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk