Online időpontfoglalás

Mit kellene tudnunk, ha a családban cukorbeteg van?

Dr. Szabó József endokrinológus cikke

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Mit kellene tudnunk, ha a családban cukorbeteg van?

Ellentétben sok más betegséggel, ma a diabétesz ellátása nagy részben a beteg kezében van. Persze az orvos segítsége, tanácsa, felügyelete változatlanul fontos szerepet játszik.

Ijesztően hangozhat, hogy a beteg nyakába varrom a tennivalók nagy részét. Ahhoz, hogy valaki képes legyen megbízhatóan kezelni cukorbetegségét, értenie kell, mi is történt a szervezetében. Aztán persze lehet majd arról beszélni, miért fontos a diéta, testmozgás és a ma elérhető gyógyszerek a cukorbetegek számára. 

diabetesz_cukorbetegseg_diabetologia.jpg

Sajnos az elmúlt 40 évben folyamatosan nő a cukorbetegek száma és egyre fiatalabb korban jelentkezik a betegség. Ennek az oka, hogy már középiskolás korban komoly túlsúllyal küzd az érettségizők egyre nagyobb hányada, s amit időskori diabétesznek hívtunk 40 éve, mára a 30 év alatti felnőtteknél jelentkezik. Így aztán ma már senki nem beszel “időskori” cukorbetegségről.

Tehát mit is jelent maga a kifejezés? 

Diabetes mellitus - egy görög és egy latin szó kombinációja.

A diabetes azt jelenti görögül, hogy vizelet ürítés; mellitus pedig latinul azt, hogy méz ízű - azaz édes. Hosszú évszázadokkal ezelőtt észrevették már, hogy vannak emberek, akiknek édes a vizelete. Aztán persze arra is felfigyeltek, hogy ezek az emberek szomjasak lesznek, többet isznak, mint embertársaik. 

Miért emelkedik meg a vér cukorszintje? 

Amíg minden rendben megy, az étkezés alkalmával a felszívódott cukor eljut a véráramban a hasnyálmirigyhez. Ez a szerv mindig pontosan a cukor mennyiségének megfelelően termel inzulint, szűk határok között tökéletesen szabályozza a vér cukorszintjét. (Ezen alapul a terhesség 28. hetében a terheléses vércukor próba, biztosak szeretnénk lenni abban, hogy nem kap túl sok cukrot a méhben fejlődő magzat.) Ha valaki cukorbeteg lesz, étkezés után megemelkedik a vérben a cukor szintje, mert a hasnyálmirigy sajnos már nem képes a szükséges mennyiségű inzulint rendelkezésre bocsátani. 

Amíg minden rendben megy, a normális vércukor 5 mmol/L körül mozog. De ha 9 mmol/L fölé emelkedik, a vesék a cukrot a vizeletbe ürítik, mert ez a vese küszöbértéke. Minél magasabb a vér cukorszintje, annál több cukros vizet - ezzel együtt káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort - veszít a veséken keresztül, így az ember egyre szomjasabb lesz. Éjszaka is többször fel kell kelljen, s állandóan vizet kell igyon. Az élet így egy pár nap alatt alapvetően megváltozik. Ha még magasabbra emelkedik a vér cukorszintje, elkezdődik a zsírszövet lebontása is - egy-két hét alatt komoly súlyt veszíthet, mire orvoshoz fordul.

Összefoglalva, a cukorbetegség azt jelenti, hogy a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, s a vesék a megemelkedett vércukorszint miatt elkezdenek cukrot, vizet, kalciumot, káliumot, magnéziumot - azaz fontos oldatokat veszíteni. Tehát az egyik legfontosabb teendő, hogy az állandó cukor, víz és sokféle szükséges ásvány (kálium, kalcium, foszfor, magnézium stb.) elvesztését megakadályozzuk. Persze, próbáljuk a vércukorszintet a normális közelébe hozni, erre különféle módszerek állnak rendelkezésre.

Amikor cukorbetegségről beszélünk, legalább két csoportot kell megemlítenünk.

  • A diabéteszes betegek nagy része - több, mint 90 %-a - DM 2, vagyis kettes típusú cukorbeteg. Ez egy lassan, fokozatosan súlyosbodó betegség. 8 év alatt a hasnyálmirigy a cukorbetegek 85%-ánál elveszíti az inzulintermelő képességét, így a hiányzó inzulint a betegnek kell pótolnia.
  • A cukorbetegek kevesebb, mint 10 %-a juvenilis - azaz fiatalkori cukorbeteg, (legalább is nagy részük) fiatalon egyik napról a másikra lesz diabéteszes. Az ő esetükben nagyon gyorsan, szinte teljesen leáll a hasnyálmirigy inzulin termelése. Nekik rögtön el kell kezdeniük inzulint használni az élet minden napján, erről maguknak kell gondoskodni.

Sorozatunk következő részeiben először a kettes (DM 2) típusú cukorbetegségről, ennek ellátásáról, majd ezt követően a juvenilis cukorbetegségről (DM 1) lesz szó.

 

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?