Online időpontfoglalás

Mit kellene tudnunk, ha a családban cukorbeteg van? - II. rész

DM 2 - Azaz kettes típusú cukorbetegség

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Mit kellene tudnunk, ha a családban cukorbeteg van? - II. rész

Előző blogbejegyzésünkben Dr. Szabó József endokrinológusunk a diabétesz hátteréről és kialakulásáról írt, ugyanis a cukorbetegség ellátásában az orvos tanácsa és felügyelete mellett nagy részben a beteg kezében van a gyógyulás kulcsa. Ahhoz pedig, hogy valaki képes legyen megbízhatóan kezelni cukorbetegségét, ismernie kell, mi történik a szervezetben. Sorozatunk második részében ismerjük meg a kettes típusú cukorbetegség okait és kezelését!

cukorbetegseg_2.jpg

A diabéteszes betegek több, mint 90%-a kettes típusú cukorbeteg.

Szinte kivétel nélkül találunk ezekben a családokban egy nagyszülőt, nagybácsit vagy unokatestvért, aki szintén cukorbeteg. Sőt, ha azt is megtudjuk, mennyi idősen jelentkeztek a rokon első tünetei, rögtön látunk egy mintát is a családban, amiből a betegségről egy fontos dolgot tudtunk meg.

Évtizedekkel ezelőtt ennek a típusnak időskori cukorbetegség volt a neve, mert szinte csak 70 év felett jelentkezett. Ma kettes típusú cukorbetegségnek hívjuk. Vajon miért? Ennek elsősorban az az oka, hogy ma ezek a cukorbetegek már sokkal fiatalabbak. A hasnyálmirigy lassan, fokozatosan veszíti el az inzulintermelő képességét, ez a múltban is így történt. Ami változott, az az, hogy ma az átlagos 20 vagy 30 éves felnőtt sajnos jellemzően túlsúlyos.

Tehát az történt a kettes típusú diabétesszel, hogy miután nehezebbek vagyunk, mint nagyszüleink voltak, ráadásul kevesebbet is mozgunk, hamarabb “elfogy” az inzulin - hamarabb jelentkezik a cukorbetegség. A betegség megjelenésétől számítva 8 év után teljesen leáll a hasnyálmirigy inzulintermelése a betegek több, mint 85 %-ánál, ezért el kell kezdeni az inzulin használatát.

De itt meg kell állnunk egy pillanatra, mielőtt továbbmennénk.

Ha ugyanazt a szénhidrát (keményítő és cukor) mennyiséget fogyasztja el a 120 kg súlyú birkózó és egy pille könnyű balerina - amikor még egyik sem cukorbeteg - sokkal kevesebb inzulinra van szüksége a 45 kg súlyú balett táncosnak, mint a birkózónknak. Ráadásul a komoly fizikai munka is csökkenti az inzulinigényt a szervezetben.

Ez az oka annak, hogy különféle diétákkal és rendszeres testmozgással próbáljuk azt elérni, hogy lehetőség szerint az ideális testsúly közelébe kerüljön a kettes típusú cukorbeteg.

Legközelebb a fiatalkori - DM I -, azaz “juvenilis” diabéteszről fogunk beszélni.

 

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?