Online időpontfoglalás

"Papa, te szép vagy, jó vagy, csak egy kicsit sokat beszélsz"

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
"Papa, te szép vagy, jó vagy, csak egy kicsit sokat beszélsz"
h_unokaval_sepia.jpg
Ez a családi szállóige jutott az eszembe, amikor a MedicalNewsToday cikkében arról olvastam tippeket, hogy hogyan lehet megkönnyíteni a családi ünnepek alatt az Alzheimerben szenvedő családtagunkkal való kapcsolattartást.
A címben az akkor 8 év körüli unokatestvéremtől idéztem azt a nálunk gyakran emlegetett mondatot, amivel a nagypapánkat boldogította, aki bizony már az öregedésből eredő feledékenység előtt is hajlamos volt folyton csak a fiatalkoráról mesélni. Aztán később egyre kevesebb történetet mesélt, de azokat szinte megállás nélkül ismételte sorban. Pedig ő nem szenvedett Alzheimer kórban, csak egyszerűen megöregedett, és ezzel együtt a memóriája is kezdte cserben hagyni, a fiatalkori emlékekkel teltek az utolsó hónapok.
Egy Alzheimer kóros beteg és családja sokkal korábban tapasztalja meg a normális öregedési folyamathoz tartozó memóriazavarokat, ezért hosszú éveken, sőt akár évtizedeken át - a mindennapi életvitelt megnehezítő tünetek mellett - még azzal is meg kell küzdeniük, hogy a szerettük eltávolodik tőlük, csak a megmaradt emlékeiben él és egyre nehezebb kapcsolatot teremteni vele.
A fent említett cikkben azt ajánlják, hogy az ünnepek alatt, amikor többet van együtt a tágabb család, különösen figyeljünk oda az Alzheimer kórban szenvedő családtaggal való kapcsolatteremtésre. Nem baj, ha egész nap csak azt a pár emlékezetes eseményt idézi fel, ami még megmaradt a számára. Ne próbáljunk belőle többet vagy mást kicsikarni, hiszen szorongással töltheti el, hogy miért nem emlékszik azokra a dolgokra, amiket mi várunk tőle. Ha van kedvünk inkább arra bíztassuk, hogy meséljen a régi ünnepekről, amikor ő még kisgyermek volt, nagy valószínűséggel ezeket a történéseket könnyebben hívja elő memóriájából. Ne essünk kétségbe, ha sokszor ugyanazt kérdezi, nyugodtan adjuk akár mindig ugyanazt a választ. A lényeg, hogy ha úgy érzi, hogy érdeklődéssel és szeretettel fordulunk felé, akkor ő is kiegyensúlyozottabb lesz.
Ha gyermek van a családban, aki csak ritkán találkozik az Alzheimeres családtaggal, akkor érdemes őt felkészíteni arra, hogy a találkozás, beszélgetés során mire számíthat, és természetesen sokat segít, ha a szülei is könnyen leülnek a szinte "ismeretlen", fura bácsival vagy nénivel beszélgetni és nem jönnek zavarba. Így a gyerekeknek is egyértelműbb lesz, hogy hogyan közeledjenek, hogyan reagáljanak. Akár előre kitalálhatnak témákat, hogy mit érdemes kérdezni. Ha viszont valamiért a gyermek számára kínos, ijesztő a feledékeny rokonnal való beszélgetés, akkor ne erőltessük.
Az Alzheimer kórról hasznos ismertetőt, a család, a segítők számára fontos információkat magyarul a Magyar Alzheimer Társaság oldalán találhat.


Csikós Dóra

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?