Online időpontfoglalás

Stresszes elnökválasztás – árt az egészségünknek?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Stresszes elnökválasztás – árt az egészségünknek?

Véget ért az amerikai elnökválasztási kampány, ami az egész világot izgalomban tartotta az elmúlt hónapokban. Mindenki feszülten várta a választást, és úgy tűnik, váratlan eredményt hozott. A felfokozott hangulat, feszültség, izgalom, végül a várakozásokkal ellentétes eredmény komoly stresszforrás. Hogy hat ez az egészségre? Utánajártunk. 

1.png

November 8-án este lezárult a történelminek titulált 2016-os elnökválasztás az Egyesült Államokban.  A hosszú választási kampány nemcsak a jelöltek szervezetét viselte meg, hanem a lakosság egészségét is próbára tette. Az Amerikai Pszichológiai Egyesület (APA) felmérése szerint az egyesült államokbeli felnőtt lakosság 52%-a szenvedett valamilyen mértékű stressztől a kampányidőszak alatt.

A kutatásból kiderült, hogy a stressz mértékét sem a válaszadók neme, sem a politikai hovatartozása nem befolyásolta.  A közösségi média használata azonban hajlamosabbá tette az embereket a nyugtalankodásra és bosszúságra.  A rengeteg fénykép, videó, és az alattuk megjelenő, sokszor gyűlölködő és ellenséges kommentek, mind rossz hatással voltak a választópolgárok lelki nyugalmára.

Az elnökválasztással kapcsolatos stressz érzet korcsoportok szerint:

  • Veteránok (1946 előtt születettek): 59%
  • X generáció (1946-64): 45%
  • Baby boomerek (1946-64): 50%
  • Y generáció (1980-1994): 56%

2.jpg

A tartós stressz negatív egészségügyi hatásai közismertek: olyan lelki betegségekhez vezethet, mint a depresszió, vagy a szenvedélybetegség, emellett a szív-és érrendszeri megbetegedések és a daganatok kialakulásának kockázatát is növelheti.  

 

A stressz hatása a szervezetünkre:3.jpg

  • a szívverés felgyorsul
  • a vérnyomás emelkedik
  • az agy, a vázizmok és a szív ellátó erei kitágulnak
  • a légzés fokozódik
  • a pupillák kitágulnak
  • a vércukorszint emelkedik

 A győzelem utáni politikai kommunikáció rendre abba az irányba mutat, hogy a győztes elmondja, mindenki elnöke lesz és igyekszik stabilizálni a közhangulatot. Mindenképp pozitív lenne ez most is, hiszen a választás okozta izgalmakat, illetve az eredmény kapcsán az esetleges csalódottságot mindenki jobb, ha mielőbb kipiheni, és tovább lép. Mert a stressz árt az egészségnek. 

 

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?