Online időpontfoglalás

Szájszag a maszk alatt – okok és megoldások

A maszkviselés miatt feltűnt, hogy kellemetlen a szájszagod? Van egy jó hírünk: nem vagy egyedül. Egyre többen fordulnak hozzánk ezzel a problémával az elmúlt időszakban és szerencsére van megoldás.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Szájszag a maszk alatt – okok és megoldások

Dr. Jáky Renáta fogszakorvosunk segítségével összegyűjtöttük, mi állhat a probléma mögött és mit tehetünk ellene.

 

A koronavírus és a kötelező maszkviselés előtt a szájszag az érintettek számára rejtettebb probléma volt, hiszen míg ő sokszor nem is tudott róla, környezete számára zavaró volt. A maszkviselés azonban megfordította a helyzet: sokan szembesültek a saját szájszagukkal, amit most mások előtt elfedhet a textil. Nem érdemes tabuként kezelni és szőnyeg alá söpörni a gondot, hiszen orvosolható.

Mi áll a kellemetlen szájszag hátterében?

A kellemezlen lehelet oka az esetek döntő többségében a szájüregben keresendő, ezért érdemes innen elindulni.

Szájüregi okok 

  • Rossz szájhigiénia (lepedék, fogkő, fogínygyulladás): a szájüregben a normál körülmények között megtalálható baktériumok lebontják a nyelven, a fogak között maradt ételmaradékokat és kellemetlen szagú bomlástermékek (például kéngáz) szabadulnak fel. Ha a baktériumok elszaporodnak, a tünetek erősödnek.
  • Fogszuvasodás, fogelhalás, betört gyökerek, fogágygyulladás is állhat mögötte.
  • Szájszárazság: a kevés folyadék-, illetve túlzott alkohol- és kávé fogyasztás, valamint a dohányzás hatására szárazabbá válik a szánk, a lassult nyáltermelés pedig szintén kedvez a baktériumok elszaporodásának.
  • Szájpenész (Candida albicans): ritkább esetben fordul elő: akkor kell gyanakodnunk rá, ha fehér, letörölhető foltokat látunk a nyálkahártyán és a nyelven.

Így vessünk neki véget

  • Rendszeres szájápolás: ne feledkezzünk el a napközbeni fog- és fogköz, valamint a nyelvtisztításról sem!
  • Elegendő folyadékbevitel: igyunk legalább 2-3 liter vizet, amivel támogathatjuk szájüregünk öntisztulását!
  • Táplálkozzunk kiegyensúlyozottabban és csökkentsük a szénhidrátbevitelt!
  • Rendszeres vegyünk részt fogászati kontrollon, fogkőlevételen!

 Egyéb okok és kezelések

Ha a fogászati kezelés és gyakori fogmosás után sem javul a leheletünk, tovább kell keresnünk az eredetét: fül-orr-gégészeti (arcüreggyulladás, orrnyálkahártya gyulladás, mandulagyulladás), emésztőszervi (gyomornyálkahártya gyulladás, emésztési zavarok) vagy akár kezelést igénylő anyagcsere-problémára (diabetes, vesebetegségek) is állhat a tünetek mögött.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?