Online időpontfoglalás

Tény vagy tévhit? Mi igaz a nyári hiedelmekből?

Dr. Jókay Kinga gyermekorvos cikke

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Tény vagy tévhit? Mi igaz a nyári hiedelmekből?

Évszázadok óta találkozunk olyan babonákkal, hogy a betegségek kialakulásában kulcsszerepet játszanak a hideg és meleg, a szél és az eső, a nap és a hold „gonosz erői”. Nézzük, mi igaz ezekből!

nyar2.jpeg

HA HIDEG VIZET ISZOL, VAGY TÚL SOK FAGYIT ESZEL, TOROKGYULLADÁSOD LESZ.
Nem igaz. A torok- vagy garatgyulladást (pharyngitis) különféle vírusok és baktériumok okozzák. Ha a fagylaltot valaki előtted már megkóstolta, és az illető nyálában kórokozók voltak, akkor valóban elkaphatod a betegségét. De ez a szegény fagyi egyébként torokgyulladás szempontjából teljesen ártalmatlan finomság.

A HUZATTÓL MEGHŰLSZ, KÖHÖGNI FOGSZ, ÉS A SZEMED IS BEGYULLAD.
Ez sem igaz. A szél és a huzat sem vezet közvetlenül betegségekhez, hacsak a hideg széltől kipirosodó arcbőrt valaki nem tekinti kórosnak.

A LÉGKONDITÓL MEGFÁZOL ÉS A SZERVEZETEDET MEGTERHELI, HA A KINTI HŐSÉGBŐL BEMÉSZ A HIDEG SZOBÁBA.
Gondolj bele, a téli hónapok során is könnyen előfordulhat, hogy a külső és belső hőmérséklet között akár 20 fokos különbség is adódik. Ha a hideg időben habozás nélkül kitesszük a szervezetünket a fűtött szoba okozta „megrázkódtatásnak”, akkor miért is tekintenénk a nyári légkondicionálást „természetellenesnek” vagy egészségtelennek? Az egyetlen olyan kór, amelyet valóban a légkondicionálás okozhat, az un. legionárius v. légiós betegség (legionella-fertőzés). Ez nagyon ritkán fordul elő (Európában százezer ember közül csupán 1-2 fő kapja el). Súlyos tüdőgyulladással jár, amit a belégzéskor a szervezetbe kerülő Legionella pneumophila nevű baktérium okoz. A betegség többnyire olyan épületekben tört ki, amelyekben a légkondicionáló és párásító berendezéseket, hűtőtornyokat és pezsgőmedencéket nem tisztították megfelelően.

nyar1.jpg

Tanácsaim:

  • Élvezd a lehető legnagyobb mértékben a nyár örömeit!
  • Igyál egy nagy pohár jeges vizet!
  • Nyugodtan nyisd ki az ablakokat a tömött buszon!
  • És ha jól akarsz aludni, hagyd éjszakára is bekapcsolva a légkondit!

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?