Online időpontfoglalás

Új lehetőség a fokozott étvágy csökkentésére!

A Covid-19 járvány ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az egészség érték. Sajnos az otthonülő életmód, a mozgáshiány, a nassolás miatt világszerte - hazánkban is - egyre többeknél jelent meg a túlsúly, az elhízás. Mit tehetünk ez ellen? 

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Új lehetőség a fokozott étvágy csökkentésére!

Mára – jóllehet, még sok rejtély van a vírussal kapcsolatban – nyilvánvalóvá vált, hogy az elhízás és az azzal társuló betegségek esendőbbé teszik a szervezetet: könnyebb elkapni a fertőzést, nagyobb az esélye a kórházi kezelés, a lélegeztetés szükségességének, rosszabb a gyógyulás esélye. A nemzetközi kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy az elhízás több mint 200 kórállapot rizikófaktora. A jó hír, hogy ezen „csupán” a testsúly csökkentésével javíthatunk. Ami nem egyszerű, de néhány életmódbeli változtatással nagyon látványos eredményt érhetünk el, nemcsak a tükörbe nézve, hanem egészségünk megőrzésében is.   

Változtatni sosem késő! Már a testsúly 5%-os (!) csökkentésével előnyös, pozitív változások indulnak be a szervezetünkben. Csökken több társult betegség rizikója. Javul például a cukorbetegek, magas vérnyomással élők állapota, csökken a menzeszzavar.

 

Hogyan vágjunk bele a programba?

Kezdjünk szakértő által összeállított kalóriacsökkentésbe, indítsuk el a régóta halogatott egyéni sportprogramunkat! A mozgás minden életkorban alapvető fontosságú! Ha nem vagyunk biztosak abban, mit és hogyan sportoljunk, keressünk fel szakembert. Ebben a kérdésben belgyógyászok, dietetikusok, edzők tudnak hasznos tanácsokat adni.  

 

Mi a helyzet, ha „már mindent megpróbáltam”, még sincs eredmény?

Változtassunk tudatosan: vezessünk naplót étkezési, ivási, sportolási szokásainkról. Orvosi javaslat alapján szükség lehet átfogó labor-, vagy szakvizsgálatra. De ne szaladjunk nagyon előre: néha egy részletes, okfeltáró beszélgetés a megfelelő szakemberrel kiderítheti, hogy mi áll a sikertelenség hátterében.

 

Mit tud tenni a szakember?

Ha feltérképezte az okokat, célirányos segítséget nyújt. A részletes, jól átgondolt diéta és mozgás mellett lehetőség van gyógyszeres kezelésre is, ami támogatja a fogyást. Nehezítő tényező lehet a reflux okozta éhségfokozódás, egy háttérben megbújó, anyagcserét csökkentő vitamin vagy ásványi-anyag hiány, kezdődő cukorbetegség, alvásprobléma, étkezési zavar vagy jelentősen fokozott étvágy. Ez utóbbi csökkentésére októbertől egy új gyógyszerfelírási lehetőség áll a szakorvosok rendelkezésére. A cukorbetegek esetében évek óta használt hatóanyag most új perspektívát nyújt a testsúlyproblémákkal küszködő paciensek számára. Ez hiánypótló, régen várt lehetőség. Endokrinológusaink készséggel adnak felvilágosítást és ha szükséges, elindítják a kezelést.

Itt az ideje a változtatásnak, ragadjuk meg a lehetőséget!

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?