Online időpontfoglalás

A csodatapaszról a reumatológus szemével

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
A csodatapaszról a reumatológus szemével
h_nole_wimbledon2012_33_590x706.jpg
Novak Djokovic Wimbledonban, 2012-ben.
(A kép forrása: novakdjokovic.com)
Dr. Zolnay Péter, rendelőnk aktív sportkedvelő reumatológusa osztja meg véleményét a "csodatapaszról". 

Sokakban felmerült, hogy az Olimpia különböző versenyszámaiban a sportolók által használt szalagoknak vajon mi a szerepe. Nos, emlékezhetünk arra, hogy nem csak itt, hanem az idei foci EB-n Mario Balotelli három kék színű csíkkal a derekán-hátán keltette fel a figyelmet, vagy Wimblendonban a szerb Novak Djokovic könyökén díszelgett a szalag.

A termék japán feltalálója, majd forgalmazója, Dr. Kenso Kase már a 70-es években alkalmazta a csíkokat, amik mára már 10 különböző színben kaphatók, és ahogy látjuk, egyre többen teszik fel a különböző testrészekre, bízva azok gyógyító hatásában.

Nos, az igazság az, hogy a kizárólag nyújtott testrészre felhelyezhető, pamutból készült rugalmas anyag, - amely nem csak színében lehet különböző, de már vízhatlan formájával is találkozhatunk - olyan tulajdonsággal van felvértezve, hogy lényegesen kevésbé olyan szoros, mint a hagyományos bandázsok, ezáltal megkönnyítik a bőr és izomszövetek közötti nyirokáramlást és a kóros testnedvek könnyebb áramlását. Egyetlen probléma, hogy tudományos vizsgálatokkal még nem sikerült igazolni a fenti állítást, noha több mint 5 éve nemzetközi szervezete is alakult a terméknek ennek bizonyítására, ez azonban még várat magára. A dollármilliárdos bevételt hozó termék népszerűségének oka egyrészt a számos prominens sportoló, aki már letette voksát a tapasz mellett, emellett a divat is meghatározó és csakúgy, mint a testékszereknek, figyelemfelhívó szerepük is lehet. 

John Brewer, a Bedfordshire egyetem sportokkal foglalkozó professzora szerint, ha nincs is tudományosan igazolt hatása a színes szalagoknak, azok viselése befolyással lehet a teljesítményre és a sérülések megelőzésére. Ugyanakkor azt is jelzi, hogy viselése nem okozhat semmilyen kárt, hacsak annak eltávolítása során néhány szőrszálat nem veszítünk el. 

A feltaláló dr. Kase véleménye ennek vonatkozásában, hogy az olimpikonok a világ legjobb atlétai, akik különböznek a többi atlétától, hiszen ők lényegesen érzékenyebbek és sokszor feszültebbek. „Számukra szalagjaim kényelmet biztosítanak, és ami ennél még több, hogy tiltott szert nem tartalmaznak.” 

Abban biztosak lehetünk, hogy a több mint 30 éve ismert szalagok csúcsrajáratása még nem fejeződött be!

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?