Online időpontfoglalás

Mit kell tudni a szamárköhögésről?

A szamárköhögés egy rendkívül fertőző légúti betegség, az alábbi bejegyzésünkben igyekeztünk minden tudnivalót összeszedni róla.

Mit kell tudni a szamárköhögésről?

Mi az a szamárköhögés?

A szamárköhögés (amely hivatalosan pertussis néven ismert) egy rendkívül fertőző légúti betegség, amelyet a Bordetella pertussis baktérium okoz. A betegség a köhögési rohamok miatt kapta a nevét, amelyek jellemzően hosszan tartanak, és különösen zavaróak lehetnek. A szamárköhögés különösen veszélyes a kisgyermekek számára, akiknél a betegség súlyos szövődményekhez vezethet, beleértve a tüdőgyulladást és a légzési problémákat.

Hogyan védekezzünk?

A szamárköhögés ellen a legfontosabb védekezési lehetőség az oltás. Magyarországon a gyermekkori kötelező oltóprogram részeként a DTaP (diftéria, tetanusz és acelluláris pertussis) vakcinát alkalmazzák (Infanrix vagy Pentaxim oltás). Az oltási sorozat első adagja általában 2 hónapos korban kerül beadásra, majd további két adag beadása történik 3 és 4 hónapos korban. Emlékeztető oltást 18 hónaposan kapják meg a kisgyermekek. A vakcina hatékonysága a következő években fokozatosan csökken, ezért 6 éves korban (Tetraxim oltás), 11 éves korban (Adacel vagy Boostrix oltás), valamint felnőtt korban 10 évente javasolt az emlékeztető vakcina beadása. Az oltás nemcsak az egyén, hanem a közösség védelmét is szolgálja, mivel csökkenti a betegség terjedését és erősíti az ún. nyájimmunitást.

Miért fontos az oltottság?

2024-ben Magyarországon több súlyos (és sajnos halálos kimenetelű) megbetegedés történt, amely arra figyelmeztet, hogy a lakosság körében az átoltottság és az emiatt kialakuló nyájimmunitás csökkent. Az egészségügyi hatóságok is kiemelik, hogy a szamárköhögés nem csupán gyermekbetegség, hanem felnőttek is megfertőződhetnek, ezért fontos, hogy minden korosztály figyelmet fordítson a megfelelő védelemre.

Mi a helyzet a kismamákkal?

Az immunizáció sem az anyára, sem a várandósságra nem veszélyes és a születési utáni időszakra nyújt védelmet az újszülött számára. Védőoltás javasolt időpontja: a 3. trimeszter, lehetőleg a szülés időpontja előtt minimum két héttel. Amennyiben családtervezés keretében a várandósság előtt már kapott a kimama szamárköhögés elleni oltóanyagot, akkor a 3. trimeszterben történő oltás nem indokolt.

A fentieken túl javasolt a családtagok, rokonok védőoltása is, akik feltehetően egyszer vagy többször meglátogatják a csecsemőt, illetve részt vesznek, segítséget nyújtanak a kisded gondozásában, a felmerülő teendők ellátásában. A védőoltást célszerű úgy időzíteni, hogy az érintettek (családtagok, barátok) védőoltására a gyermek születése előtt, illetve az újszülött, csecsemő tervezett látogatása előtt néhány héttel, hónappal kerüljön sor (lehetőleg 2 hét teljen el a védőoltás és a csecsemővel történő találkozás között).

Mit tehetünk még?

A szamárköhögés megelőzésének további kulcsa a pontos tájékoztatás és oktatás: az iskolákban és közösségi programokban fokozott figyelmet kell fordítani a higiéniai szokásokra és a köhögési etikett betartására. A fertőzött személyeknek mindenképp kerülniük kell a közösséget, találkozókat, hogy megakadályozzák a kórokozó terjedését. Csak közösen, tudatosan és felelősen cselekedve érhetjük el a betegség terjedésének megakadályozását.


A szamárköhögés elleni oltás elérhető az RMC Clinics-nél. További információkért kérjen visszahívást munkatársainktól ide kattintva, vagy hívja a +36 1 392 0505-ös telefonszámot.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?