Online időpontfoglalás

Ne a védőoltásoktól tartsatok, hanem attól, mi történik nélkülük

Amikor rendelkezésünkre állnak a védekezéshez szükséges gyógyszerek, drámai, hogy több ezren halnak meg olyan betegségekben, melyek védőoltással megelőzhetők.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Ne a védőoltásoktól tartsatok, hanem attól, mi történik nélkülük

Egyre több helyen bukkannak fel újra járványok, és sajnos a vakcina ellenes mozgalom is virágkorát éli. Napjainkra sok szülő az oltásokról szóló hazugságok hatására saját és mások gyermekeinek egészségét, életét veszélyezteti. A védőoltásokról szóló vita fontosabb, mint valaha. Dr. Jókay Kinga, gyermekgyógyászunk ajánlásával dr. Jennifer Raff PhD, amerikai antropológus, genetikus szakorvos gondolatait fordítottuk le nektek. Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatjátok.


"Kedves Szülők,

Hazudnak nektek. Azok az emberek, akik azt mondják, mindezt a gyermekeitek érdekében teszik, veszélybe sodorják az egészségüket, sőt, az életüket is.

  • Azt mondják, a kanyaró nem halálos.

De az.

  • Azt mondják, a bárányhimlő nem nagy ügy.

De az lehet.

  • Azt mondják, az influenza nem veszélyes.

Pedig az.

  • Azt mondják, a szamárköhögés nem olyan rossz a gyereknek.

De az.

  • Azt mondják, a védőoltás nem olyan hatékony a betegségek megelőzésében.

Pedig a védőoltás évente 3 millió gyermek életét menti meg, de emellett 2 millió gyermek hal meg vakcinával kivédhető betegségekben.

  • Azt mondják, a „természetes fertőzések” jobbak a vakcináknál.

De tévednek.

  • Azt mondják, hogy a védőoltások nincsenek szigorúan tesztelve.

Pedig a vakcinákat magasabb biztonsági szinten tesztelik, mint bármilyen más gyógyszert.

  • Azt mondják, hogy az orvosok nem ismerik el a védőoltások mellékhatásait.

De a mellékhatások jól ismertek, ritkán jelentkeznek, és akkor is csak enyhék.

  • Azt mondják, az MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) elleni oltás autizmus kialakulásához vezet.

Pedig nem. Az autizmus kialakulása már az anyaméhben elkezdődik, mielőtt a magzat agya teljesen kifejlődött volna.

  • Azt mondják, a tiomerzál autizmust okoz.

Ez nem így van, de amúgy sem tartalmazza a legtöbb vakcina 2001 óta.

  • Azt mondják, a védőoltásokban található alumínium káros.

A gyermekek több alumíniumot fogyasztanak a természetes anyatejjel, mint amennyi a szervezetükbe kerül a védőoltások által, és sokkal nagyobb mennyiség okozhat csak bajt.

  • Azt mondják, hogy az oltási renddel nehezen birkózik meg a gyermekek immunrendszere.

Pedig nem.

  • Azt mondják, ha mások gyermeke be van oltva, nincs szükség rá, hogy a sajátunkat is beoltassuk.

Talán ez az egyik legrosszabb a felsoroltak közül. Néhányan nem kaphatnak oltást, mert immunhiányos betegségben szenvednek vagy allergiások valamelyik összetevőre. Ők még jobban rá vannak szorulva arra, hogy a környezetükben élők be legyenek oltva. Akik úgy döntenek, hogy nem oltatják be gyermekeiket, nem csak saját, de mások gyermekét is veszélyeztetik.

  • Azt mondják, hogy a „természetes” és „alternatív” gyógymódok jobbak, mint a tudományos bizonyítékokon alapuló orvoslás.

Pedig nem. Az igazság az, hogy a modern orvostudomány egyik legátütőbb találmánya a védőoltás, és a legfontosabb dolog, amit megtehetünk gyermekeink megóvásáért.

Az oltásellenes aktivisták reakciója kiszámítható. Nem tudnak hatékonyan érvelni a tudományos tények ellen, így azt fogják mondani, hogy valamilyen nagy gyógyszergyártó cégnek dolgozok (ez soha nem volt így) vagy azt, hogy nem vagyok tudós (az vagyok). Azért kapunk mindig reflexszerű válaszokat, mert nincsenek bizonyítékaik, amik alátámasztanák mondandójukat. Mélyen legbelül biztosan ők is megértik ezt, csak félnek a következményektől, így inkább a hírvivőt támadják.

Miért hazudnak nektek? Néhányan profit reményében próbálják eladni az alternatív gyógymódokat, de abban is biztos vagyok, hogy az aktivisták között valóban van olyan, aki jó szándékú és őszintén hiszi, hogy a védőoltások károsak. De ahogy egy asztrofizikus a közelmúltban fogalmazott, „az a jó a tudományban, hogy ha hiszel benne, ha nem, akkor is igaz”. Az oltásban kételkedők esetében ez viszont nem egy jó dolog. A jó szándék nem fogja megelőzni, hogy a mikrobák megfertőzzék az embereket, és az üzenet, hogy a vakcinák károsak, végzetes következményekkel jár. Védőoltással megelőzhető járványok bukkannak fel világszerte, mert sok gyermek nincs beoltva.

Egy dologban tudok azonosulni az oltásellenes aktivistákkal: Képezzétek magatokat. De ahelyett, hogy az „Olvasgasd azokat a weboldalakat, amelyek az álláspontunkat támogatják”, azt tanulmányozzátok, amit a tudományos közösségek mondanak. Tanuljátok meg, hogyan működik az immunrendszer. Olvassatok a védőoltások előtti korszakról és cikkeket, amikben az idősebbek beszélnek arról, milyen volt úgy felnőni, hogy a kanyarót, a gyermekbénulást és további betegségeket nem tudtak megelőzni. Olvassatok Andrew Wakefieldről, aki az MMR oltás és az autizmus kialakulása között vélt összefüggést felfedezni, majd visszavonta erről szóló tanulmányát, de orvosi engedélyét így is elvették. Olvassátok bele a nagyszabású tanulmányokba, melyekben kifejezetten azt vizsgálták, hogy a védőoltások autizmushoz vezetnek-e… és nem találtak semmit. Ez hosszú, fárasztó munkának tűnhet, hiszen nem könnyű olvasmány, de megéri.

És a legfontosabb: nem kell félnetek a védőoltásoktól. Inkább attól tartsatok, mi történik nélkülük."

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk