Online időpontfoglalás

A nők és a cukorbetegség

Férfiak és nők cukorbetegségre való hajlama között nincs jelentős különbség, azonban van a cukorbetegségnek olyan területe, amik a nőket kiemelten veszélyezteti, ilyen a terhességi, más néven gesztációs diabétesz.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
A nők és a cukorbetegség

Miért kritikus pont az orvosoknál a várandósak testsúlya?

A terhesség speciális állapot, amikor a méhlepény gyakorlatilag egy hormonális szervként funkcionál és úgynevezett inzulin ellen ható, „kontrainzuláris” hormonokat termel. Azon kismamáknál, akiknek a családjában esetleg van hajlam 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, túlsúlyosak vagy idősebb korban vállalnak gyermeket, nagyobb valószínűséggel fordul elő gesztációs diabétesz. A felsorolt faktorok esetében mindenképpen nagyon szigorúan kezelendő a cukorbetegség kérdése, a vércukor beállítás tekintetében sokkal szigorúbb határértékeket szabunk itt meg, mint például egy 2-es vagy 1-es típusú cukorbetegnél.

A legfontosabb orvosi tanács itt is a diéta és a testmozgás, amennyiben ez nem elég sikeres, és a vércukor célértékeket meghaladja a kismama vércukorszintje, akkor az inzulin terápia az egyetlen megoldás, amivel jelenleg Magyarországon a gesztációs diabéteszes kismamákat kezeljük. Tablettás kezelést nem alkalmazunk a terhesség alatt.

 

Mekkora az esély gesztációs cukorbetegség után 2-es típusú cukorbetegség kialakulására?

Sajnos a terhesség után – akár néhány évvel is – megmarad annak rizikója, hogy egyszer 2-es típusú cukorbeteg lesz a kismama, ezért a szülést követő 6 héten belül mindenképpen kell egy új vércukorterhelés. A terhelés során a glükózszirup elfogyasztását követően 2 óra elteltével vérvétellel megnézzük a terhelt vércukor értéket és amennyiben ez teljesen rendben van, akkor is legalább évente javasolt egy éhgyomri vércukor és hemoglobin A1c vizsgálat vagy cukorterhelés.

 

Meddőségi problémák

Elhízásnál a felszaporodott zsírszövet egy hormonális szervként is működik, ami sajnos jó alapot ad a policisztás ovárium szindrómának (PCOS), ez a problémás betegség megnehezíti a teherbeesést. Erre a betegségre már nagyon jó programjaink vannak, illetve gyógyszeres kezelés is rendelkezésre áll. Diabetológusként – hasonlóan az előző betegségekhez – a testsúlyredukciót tanácsolom, mint meddőség esetén elsőként választandó terápia. Testsúlycsökkentés után nagyon gyakran a menstruációs zavarok is helyreállnak és a termékenység fokozódik.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?