Online időpontfoglalás

Aknés bőr - ha jönnek a pattanások

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Aknés bőr - ha jönnek a pattanások

shutterstock_185778275.jpgLeggyakrabban serdülőknél figyelhetjük meg, hogy az arcuk a kamaszodás egyik első jeleként elkezd pattanásosodni, de a hormonok és külső tényezők hatására bármilyen életkorban előfordulhat. A pattanások kialakulásának az az oka, hogy a túltermelődött faggyú és a bőr felszínéről leváló hámsejtek elzárják a faggyúmirigy kivezető nyílását. Így alakul ki a mitesszer, majd a baktériumok felszaporodásával gyulladásos folyamatok is beindulnak. Dr. Tóth Gyöngyi, bőrgyógyász, kozmetológusunk összegyűjtötte, mire figyeljünk, ha pattanásos a bőrünk:

  1. Tisztítás
    Javasolt kerülni a túl gyakori, naponta többszöri mosakodást és az erősen szárító, irritáló lemosókat. Érdemes bőrgyógyász által javasolt akné elleni készítményt alkalmazni, de ezzel is várjunk néhány percet a tisztítás után mielőtt felvisszük a bőrre.
  1. Hidratálás
    Ha a bőr szárazzá válik, hámlik (a legtöbb akné elleni készítmény szárító hatású), nyugodtan használhatunk a bőrtípusnak megfelelő, nem túl zsíros hidratáló krémet. Ezt körülbelül fél órával az akné készítmény használata után lehet felvinni a bőrre.
  1. Kozmetikai kezelés
    Nem ajánlatos otthon nyomkodni a pattanásokat. Ehhez egyrészt kellő higiéniai feltételek kellenek, másrészt megvannak az arctisztítás/nyomkodás technikái is, amiket a kozmetikus szakember ismer. Érdemes tehát inkább ezt kozmetikusra bízni, valamint rendszeresen arctisztításra járni.
  1. Smink
    Kerüljük el a túl olajos alapozókat, szárító hatású púdereket, továbbá minden este kíméletesen, de alaposan távolítsuk el a sminket arcbőrünkről.
  1. Fényvédelem
    A napsugárzás kis mértékben javítja, tartósan viszont károsítja az aknés bőrt. Több kozmetikai cég forgalmaz bőrtípusnak megfelelő fényvédő krémet, mely használata mindenképp javasolt, hogy elkerülhessük a nap hatására a pattanás helyén kialakuló pigment foltokat. A megfelelő fényvédő krém kiválasztásához érdemes bőrgyógyász, kozmetológus segítségét kérni.
  1. Diéta
    A tudomány mai állása szerint diétával érdemben nem befolyásolható az akné, de egyes ételek fogyasztása ronthatja tüneteinket, ilyenek például az olajas magvak és a csokoládé.

Miben segíthet a bőrgyógyász?

Több terápiás lehetőség áll rendelkezésünkre és legtöbbször kombináljuk is ezeket. Van helyileg használható vényköteles krém, gél, oldat (pl. benzoil-peroxid, antibiotikum, isotretinoin, azelainsav tartalmú), viszont súlyosabb esetekben (pl. gyulladt csomók esetén) szájon át szedhető gyógyszerek szedése szükséges. Minden terápia esetén türelmesnek kell lenni, 4-6 hét szükséges, mire a megfelelő hatást el tudjuk érni és folyamatos bőrgyógyászati kontroll javasolt a kezelés alatt is.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?