Online időpontfoglalás

Hogyan hat a bőrünkre a maszkviselés és a hideg?

Bőrgyógyászunk tippjei segítenek a problémák megelőzésében

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Hogyan hat a bőrünkre a maszkviselés és a hideg?

A tél a fagyokon kívül általában a bőrszárazságot is magával hozza. Ezen a télen a maszkviselés, a gyakoribb kézmosás és fertőtlenítés miatt még nagyobb odafigyelést igényel a bőrünk. Dr. Bíró László bőrgyógyászunk tanácsai segítenek, hogy megvédd a kipirosodástól.

szaraz_kez.jpg

A hűvös idő beköszöntével több okból is nagyobb figyelmet kell fordítani a bőrünkre. Egyrészt az őszi-téli időszakban csökken a bőr faggyútermelése és a levegő páratartalma is. Ráadásul a fűtött lakásokban - ahol idén még több időt töltünk - általában száraz a levegő, és emellett a kinti és a benti hőmérséklet különbsége is negatívan hat a bőrünkre. Ezek a hatások már önmagában okozhatnak száraz, érdes, kipirosodott, kirepedt és/ vagy viszkető bőrfelszínt, különösen a szárazságra és ekcémára hajlamos bőrűek számára. A koronavírus miatt gyakoribb kézmosás és kézfertőtlenítés pedig további kihívást és irritációt jelent testünk védőrétegének.

Amire ezen a télen még jobban oda kell figyelnünk:

  • Váltsunk zsírosabb, sűrűbb hidratálóra: krémes, balzsamos, kenőcsös termékeket válasszunk!
  • Párásítsunk otthonunkban! Ezzel segíthetjük bőrünk nedvességtartalmának megőrzését és légutaink egészségét.
  • Rövidítsük a zuhany és fürdés idejét. Bár azt gondolhatnánk, hogy a vízben töltött idő alatt tápláljuk a bőrünket, épp az ellenkezője igaz: a víz jobban szárítja azt, bőrünk olajos rétege nedvességet veszít, különösen a forró víz hatására. Ezért bármennyire is jól esik hazaérve a forró fürdő, javasolt langyos és rövid zuhanyra cserélni. Fürdés és kézmosás után pedig azonnal hidratáljunk!
  • Krémezzünk naponta többször: használjunk illat- és tartósítószer mentes hidratáló termékeket mosakodásnál is!
  • Ápoljuk ajkainkat is megfelelő készítményekkel!
  • A kiszáradt bőr viszkethet, ám tartózkodjunk a vakarástól, krémezzünk inkább ismét!
  • Ne feledkezzünk meg a kesztyűről az utcán és takarítás, mosogatás közben sem, kíméljük kezünket a vegyszerektől is!
  • Hidratáljunk kívül-belül: a megfelelő folyadékfogyasztás is javít bőrünk állapotán: igyunk napi 2-3 liter folyadékot!
  • Télen is figyeljünk a fényvédelemre a pigmentfoltok és a ráncok elkerülésének érdekében, különösen várandósság idején, illetve akkor, ha fényérzékenységre hajlamosító készítményeket szedünk vagy használunk!

hidratalas.jpg

Így kerülhetjük el a maszknét

A maszkné kifejezés a maszk és az akné, azaz a pattanás szavak kombinációjával jött létre, a kötelező maszkviselés okozta bőrproblémát jelenti. Ezeket okozhatja a maszk nem megfelelő tisztítása, a szövet és az arcunk közti súrlódás, illetve a maszk alatti fülledt, nedves levegő, ami kedvez a baktériumoknak.

A megoldás a rendszeres, gyengéd tisztítás, ami a bőrünkre és a maszkunkra is vonatkozik. Figyeljünk a maszk rendszeres cseréjére, hazaérve tisztítsuk bőrünket és textil maszkunkat is, szintén illatmentes készítményekkel. A textil maszkot mindig alaposan szellőztessük, öblítsük és szárítsuk ki, az egyszer használatos maszkokat pedig - ahogyan a nevük is jelzi -, valóban dobjuk ki egy használat után!

Mikor forduljunk szakemberhez?

Érdemes felkeresni bőrgyógyászunkat, ha rendszeres hidratálás mellett sem szűnnek, vagy erősödnek a kiszáradásos panaszok (különösen akkor, ha bőrünk kireped, begyullad, viszket), mert elképzelhető, hogy átmenetileg receptköteles hatóanyagot tartalmazó készítményt kell használnunk.

Emellett a téli időszak javasolt az éves anyajegyszűrésre is, ugyanis miután a nyári, barnább szín kikopott, a kivilágosodott bőrön sokkal könnyebben észre lehet venni a pigmentált eltéréseket, az anyajegyek formájának változását.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?