Online időpontfoglalás

Amikor tanul a szervezet - allergénspecifikus immunterápia

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Amikor tanul a szervezet - allergénspecifikus immunterápia
Dr. Nagy Adrienne
allergológus szakorvos

Akár szezonálisan, akár egész évben szenved valamilyen allergiától, talán már Ön is hallott az allergénspecifikus immunterápiáról (SIT), amely során a panaszokat okozó allergén tisztított kivonatát kapja a páciens fokozatosan emelkedő dózisban, így tanulja meg a szervezet az adott allergénre való helyes immunválaszt. A Rózsakert Medical Center allergológus szakorvosa, Dr. Nagy Adrienne a kezdetektől alkalmazza rendelésén ezt a módszert, és páciensei arról számolnak be, hogy az időben megkezdett kezelés után már az első szezonban jóval enyhébb formában jelentkeznek az allergiás tünetek. A szervezet fokozatosan, nagyjából 3 év alatt áll át egy nem allergiás típusú reakcióra, úgy tűnik, hogy ez a széles körben alkalmazott módszer tényleg meg tudja változtatni, le tudja fékezni az allergiás betegség természetes lefolyását.

A SIT azért jelentős, mert képes az allergia tünetein kívül az allergia okára is hatni, ahogy már említettük fokozatosan emelkedő adagot kap a páciens a panaszokat okozó allergén tisztított kivonatából nyelv alatti csepp vagy tabletta formájában. (Például a fűpollenre allergiás, fűpollen-kivonatot kap emelkedő dózisban).. A SIT kezeléssel elérhető, hogy az allergiás beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokjon az allergiát kiváltó anyaghoz, s megtanulja azt panaszok nélkül elviselni.

Mi várható a specifikus immunterápiás kezeléstől? 
A beteg állapota javul, tünetei és gyógyszerigénye fokozatosan és jelentősen csökkennek, ideális esetben teljesen tünetmentessé válhat, meggyógyulhat az allergiájából, sőt megelőzheti egy későbbi asztma kialakulását is.

Milyen allergénekkel szemben alkalmazható a specifikus immunterápia? 

  • gyomok pollenje (például parlagfű, fekete üröm) 
  • fűkeverék pollenje 
  • fák és cserjék pollenje 
  • háziporatkák 
  • állati szőrök (pl.: kutya, macska, madarak) 
  • bizonyos penészgombák (például Alternaria) 
  • méh,- és darázsméreg 



Ki kaphat specifikus immunterápiás kezelést? 
Alapos kivizsgálás után az allergológiában jártas kezelőorvos dönti el, hogy az adott esetben alkalmazható-e az immunterápia. Ezeket általában a következő tüneteknél használjuk: 

  • allergiás szénanátha 
  • allergiás kötőhártya gyulladás 
  • enyhe allergiás asztma 
  • méh,-és darázsméreg allergia (ekkor kötelező!) 
  • ha 5 évnél idősebb, és nincs egyéb súlyos betegsége a páciensnek 



Várható eredmény 
A specifikus immunterápia gyógyító hatását 20 éves utánkövető vizsgálatok is igazolták. Új allergia megjelenésének is kisebb a kockázata, mint azoknál, akik nem kapnak ilyen kezelést. Gyerekekenél igazolták, hogy kisebb az asthma kialakulásának kockázata. 
A tüneti szerek (antihisztamin tabletták, orrsprayk,szemcseppek) alkalmazása a kezelés folyamán fokozatosan csökkenthető vagy teljesen elhagyható. A kezelés befejezése után ritkán előfordulhat, hogy igen nagy allergén koncentráció esetén alkalmilag tüneti szer szükséges. 
Nemzetközi tanulmányok 10-12 éves védettséget írnak le az adott allergénre. Ha ezt követően kiújulna a szénanátha, az fele olyan intenzitású, mint kezdetben volt. Ekkor csak egyszer kell egy emlékeztető kúrát adni, hogy a tünetek átlagosan 80%-kal csökkenjenek. 

Mellékhatások 
Ezeket a korszerű terápiás szereket a minél jobb hatékonyság és biztonságosság szem előtt tartásával készítik, de előfordulhatnak mellékhatások. 
A sublingualis immunterápia során adott cseppeket, tablettát a páciensek jól tolerálják otthonukban, egyedül az aktuális év első dózisának bevétele kell, hogy a rendelőben történjen. A mellékhatások enyhék és ritkák, tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, szemviszketés, könnyezés, fáradtságérzés jelentkezhet. Ilyenkor a kezelőorvos a dózis átmeneti csökkentését javasolja, valamint megbeszélik bizonyos antiallergiás gyógyszerek használatát. A mai, korszerű készítmények, és a lokális bevitel lehetősége nagyban csökkentette a súlyos mellékhatások kockázatát. Az allergénspecifikus immunterápiás szer más gyógyszerekkel együtt szedhető, nincs gyógyszerinterakció. 

Nagy doktornő azt javasolja, hogy aki fűfélékre allergiás az február végén, aki kifejezetten parlagfűre allergiás, az májustól kezdje meg a terápiát, hogy allergiamentesen tölthesse a most még távolinak tűnő tavaszi és nyári hónapokat. A kezelés évente néhány hónapig tart, 3 szezonon át. A készítmény típusát allergológus választja meg egyénre szabva és írja fel receptre. 
Fontos, hogy az immunterápiát nem szabad otthon elkezdeni, az első adagot allergológus adja be és magyarázza el az otthon folytatható dózisokat. Azon pácienseknél is igaz ez, akik tavaly már kapták ezt a kúrát néhány hónapon át.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?