Online időpontfoglalás

Az online konzultáció tapasztalatai egy gyermekideggyógyász beszámolója alapján

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Az online konzultáció tapasztalatai egy gyermekideggyógyász beszámolója alapján

A járvány kezdete óta az online video konzultáció az RMC-ben a Microsoft Teams rendszerén keresztül történik. Az orvos-beteg kapcsolatnak már korábban is voltak jól működő kiegészítő módszerei, például egy lelet vagy gyógyszeradag módosítás telefonos megbeszélése, illetve a nagyon hasznos ún. home videók elemzése. Ezek a tapasztalatok segítettek, hogy bizonyos helyzetekben a járvány kezdetétől a betegeinknek mégis segítséget tudjunk nyújtani személyes találkozás nélkül is. Fontosnak tartottuk és tartjuk most is, hogy a betegeink és – gyermekek esetében a szüleik is – érezzék az egészségük iránti gondoskodás folytonosságát.

A kényszerűségből kialakult új rendelési mód tapasztalatairól kérdezzük Dr. Jerney Judit gyermekideggyógyászunkat.

online_konzultacio_gyermekneurologia_kisebb.jpg

- A kényszer sokszor teszi találékonnyá az embert, mennyiben igaz ez az online vizitekre?

- Az említett kedves történet jó példa arra, hogy milyen előnye is lehet az online videos vizsgálatnak. A gyerekek saját, megszokott, otthoni környezetükben sokszor jóval oldottabban viselkednek, mint a rendelő vizsgálóasztalán fekve. A nagyobbacska gyerekek még viccesnek is találják, hogy a szülő vagy a testvér “legyőzésével” mutathatják meg izomerejük megtartottságát, vagy hogy a szőnyegük mintáján kell lépkedniük a járászavar kizárására.

A “furulyás gyermek” esetében furcsa mozdulatok, grimaszok miatt kérték a szülők a vizsgálatot. A vizsgálat során, a kedvenc játék vagy hobbi megmutatásával a gyermek nyomban azt is igazolta, hogy a kóros tünet a figyelem összpontosításával teljesen felfüggesztődött, ezzel alátámasztva annak tic-szerű eredetét.

- Milyen esetekben lehet hasznos az online konzultáció? 

- Olyankor, amikor a személyes vizsgálat halasztható vagy mellőzhető. Ez minden szakterületen más alkalmazhatóságot jelent és így vannak olyan területei az orvoslásnak, ahol egyáltalán nem működik.

  • Tanácskérésre irányuló formája bármikor használható, például amikor a szülőt valami észlelt jelenség, tünet nyugtalanítja, de még nem szánta rá magát, hogy vizsgálatra vigye gyermekét, mert “csak azt szeretné kérdezni, hogy…”. Ilyenkor megnyugtató, vagy éppen cselekvésre serkentő választ kaphat.
  • Annak eldöntésére is jó, hogy súlyos, azonnali további vizsgálatokat vagy kezelést igénylő tünetről, betegségről van-e- szó, vagy halasztható, tervezett vizsgálatok szükségesek, vagy az észlelt tünetnek nincs is egészségre veszélyes jelentősége. A szülő így gyors eligazítást kaphat a teendőket illetően és nem kell tovább szorongania. Ha további vizsgálatok szükségesek, annak szervezése nyomban meg is kezdődhet.
  • Arra is kiválóan alkalmas a telefonos vagy videóval egybekötött kommunikáció, hogy az előzményi adatokat (szaknyelven anamnézist) felvegyük. Ezek a családi megbetegedésekkel, a gyermek születésével, fejlődésével, előző betegségeivel és a jelen panasszal kapcsolatos adatok, melyeknek tisztázása a neurológia esetében kiváltképp hosszadalmas. Ennek alapján máris eldönthető, hogy azonnali vagy későbbi személyes, ún. fizikális vizsgálatra van szükség.
  • A nagyobb és együttműködésre képes gyermek esetében a szülő segítségével, ha nem is teljes – mert pl. a reflex és érzésvizsgálatok online módon nem végezhetők el – de állapot felmérésre alkalmas azonnali vizsgálatra máris sor kerülhet a videofelvétel során.

- Említene néhány konkrét példát az online konzultáció hasznosságára?

- Hosszabb idő óta időnként észlelt, fejfájás, tic-szerű tünetek esetében, változás az iskolai teljesítményben, furcsa mozgásjelenség, “figyelmetlenség”, iIyenkor kiegészítő vizsgálatok is szükségesek, ezek megszervezése nyomban megkezdődhet.

A krónikus betegségek gondozásában, ahol a gyakori kapcsolattartásnak nagy jelentősége van és nem kizárólag az aznapi neurológiai állapot szabja meg a teendőket, hanem a tünetek fokozódása vagy kevesbedése, például az epilepsziás betegek esetében a rohamok ritkulása vagy éppen halmozódása – ekkor az online konzultáció hasznos lehet.

A már megvizsgált csecsemők, kisgyermekek fejlődésének követésére jó jelzést adhatnak az otthon készült videofelvételek, de ez is orvosi döntés, hogy mikor nélkülözhetetlen az újabb személyes vizsgálati kontroll

És mikor nem elég az online konzultáció?

- Együttműködésre még nem képes gyerekek vagy csecsemők, kisdedek első neurológiai vizsgálatára. Nem lehet kizárólag online vizsgálatra hagyatkozni az azonnali orvosi fizikális vizsgálatot igénylő esetekben sem, például eszméletvesztéssel, hirtelen beszédzavarral, tudatzavarral is kísért mozgásjelenségek, rossz általános állapot, súlyos fejsérülés vagy nem szűnő görcsös állapot, illetve romló tünetek esetében, hogy csak néhányat említsünk a komoly ellátást igénylő kóros állapotok közül.

Mit „nyerhet” még a szülő, illetve a gyermek az online rendeléssel

- A járványügyi vonatkozásokon túlmenően az online konzultáció az utazás kiiktatásával idő, fáradtság és költségkímélő is. A gyermek türelmét sem veszi túlzottan igénybe, mivel az adminisztráció, a hosszú lelet elkészítése utólag, már az online kapcsolaton kívül történik és ez csak az orvosi, asszisztensi munka többletét jelenti.

Ha azután mégis feltétlen fizikális vizsgálatra is szükség van, az nem jelent plusz költséget, mert az előzetes, vizsgálat nélküli rövid online konzultáció és a személyes vizsgálat együttesen teszi ki az első személyes vizsgálatkor fizetendő összeget.

Összefoglalva, tekintsük az online rendelést az orvoslás kiegészítő, de nem kizárólagos és nem is minden esetben alkalmazható módjának, viszont az orvos - beteg kapcsolattartás nagy segítségének!

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?