Online időpontfoglalás

Biztonságos ünnepek gyermekekkel

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Biztonságos ünnepek gyermekekkel

shutterstock_38174425.jpgAz év vége stresszes időszak. Rohanás, határidők, készülődés, ajándékvásárlás. A legtöbben már kimerülten jutunk el az ünnepi előkészületekhez. Mindent gyorsan befejeznénk, hogy zavartalanul élvezhessük, ahogy gyermekünk kibontja a várva várt ajándékot a szépen feldíszített fa alatt. Pedig éppen az előkészületek, az ünnepi ráhangolódás alatt kell egy picit jobban odafigyelnünk, pár alapszabályt betartanunk, hogy gyermekeinkkel biztonságban, nyugalomban teljen a karácsony.

Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyászunk blogbejegyzésében az Amerikai Gyermekgyógyászok Társaságának néhány tippjét osztja meg, mire figyeljünk, hogy babánk, kisgyermekünk nagyobb biztonságban legyen:

A karácsonyfa

  • Vegyük meg minél később a fenyőfát, és próbáljunk frisset választani, aminek még nem hullanak a levelei. A száraz tűlevelek felsérthetik a picik bőrét, száját és tűzveszélyesek.
  • Ha műfenyő mellett döntünk, válasszunk tűzálló változatot.
  • Amennyiben kicsi a fa, helyezzük egy asztalra, ahol gyermekünk nem éri el. Ha erre nincs lehetőség, akkor egy kevésbé használt szobába tegyük, ne legyen útban, esetleg el is keríthetjük, ha kisgyermekünk épp a felfedező korszakát éli.
  • A díszek olyan magasságban legyenek, hogy a kicsi ne érje el, nehogy magára rántsa a fát. Ha kell, hagyjuk az alsó sávot üresen.
  • Kerüljük a törékeny díszeket. Ha valahogyan mégis eléri a díszt (valljuk be, végtelenül kreatívok tudnak lenni, ha a helyzet megkívánja :)), az összetört darabkákkal megvághatja magát.
  • Ne használjunk gyertyát vagy csillagszórót. Az égősoron ellenőrizzük, hogy minden égő működik, nincs törött foglalat vagy csatlakozási probléma.
  • Lefekvés előtt vagy ha üresen hagyjuk a lakást, áramtalanítsuk a karácsonyfa világítását.

Látogatóban

  • Ha hozzánk érkezik a család, ügyeljünk az elöl hagyott étel, ital maradékokra. Lehetőség szerint még lefekvés előtt pakoljunk el, nehogy korán kelő kisgyermekünk kezdjen el játszani velük.
  • Nem minden lakás gyerekbiztos, erről ne feledkezzünk meg, ha vendégségbe megyünk. Tartsuk nyitva a szemünket a gyermekünkre veszélyt rejtő dolgokra, mint például táskák, pénztárcák, tisztító- és mosószerek, lépcsők, radiátorok stb.
  • Biztos ami biztos, mentsük el a fontos telefonszámokat: gyermekgyógyászunk, mérgezési ügyelet stb.
  • Akármilyen fáradt a gyermekünk, szeretne elszundítani az ölünkben, rövid útnál is figyeljünk, hogy megfelelő gyermekülést használjunk az autóban.
  • Az utazás, a családlátogatás, az ajándékozás mind stresszes lehet egy pici gyermek számára. Ha megpróbáljuk valamennyire tartani a megszokott rutint, beleértve a lefekvési időt és a pihenőket, jobban fogja bírni, élvezni a programokkal teli napokat.

Mi kerüljön a fa alá?

Ajándékozzunk okosan, figyelembe véve gyermekünk életkorát és persze a Jézuskának írt listát :) Doktornőnk korábbi videójában korosztályonként ad hasznos ajándék ötleteket és azt is elmondja, mire ügyeljünk, hogy biztosan gyermekbarát meglepetést válasszunk.

És a legfontosabb: töltsünk minél több időt gyermekeinkkel az ünnepek alatt is, ekkor van a legnagyobb biztonságban.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?