Online időpontfoglalás

Étrendkiegészítők gyermekkorban?

Kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás mellett nincs szükség étrendkiegészítőkre.

Étrendkiegészítők gyermekkorban?

A jól kialakított étrend minden szükséges vitamin és ásványianyag bevitelét megoldja, két kivétellel. Az anyatejjel táplált csecsemők számára szükséges K vitaminról, valamint a minden gyermek számára javasolt D vitamin pótlásáról külön érdemes gondoskodni.

Gondot az jelenthet, ha a gyermek egész élelmiszercsoportokat zár ki az étkezéséből. Nemcsak a zöldségek és gyümölcsök, hanem a húsok, tejtermékek, a tojás, valamint a gabonafélék is értékes tápanyagforrások. A szülőkre és gyermekekre zúduló elvárások, a médiából, szülőtársaktól, pedagógusoktól érkező ajánlások ijesztőek és frusztrálóak lehetnek. De ne higgyünk el mindent!

Az étrendkiegészítők okozta problémák

A vitaminok és ásványi anyagok jelentős része sajnos túladagolható. A napi ajánlott mennyiséget meghaladó bevitel egészségügyi károkat okozhat. Az étrendkiegészítők nem gyógyszerek. Hatásosságukat, összetételüket nem ellenőrzik. A forgalomba hozatalt semmilyen vizsgálat nem előzi meg, hiszen csupán egy bejelentésre van szükség a hatóság felé.

 

Mindig megbízható forrásból vásároljunk étrendkiegészítőt: gyógyszertárból, drogériából, szupermarketből vagy ezek webáruházaiból. Figyeljünk rá, hogy a természetes eredet nem jelent feltétlenül biztonságot. Az Európai Unióban kötelező a címkén feltüntetni a vitamin- és ásványianyag-tartalmat, valamint a napi beviteli referencia értéket is (NRV). Amikor ennek százalékos értékét figyeljük, vegyük számításba az összes használt készítményt, mert a teljes napi bevitelnek sem szabad meghaladnia a 100%-ot, különösen hosszú távon. Sajnos általános, hogy a beviteli értékeket felnőttek számára tüntetik fel, miközben a gyermek szükséglete életkoruknak, testsúlyuknak megfelelően jelentősen eltérhet. Ezért érdemes egészségügyi szakember tanácsát kérni. Jó hír, hogy egészséges emberek számára a természetes források, azaz a mindennapi ételek, italok nem jelentenek túladagolási kockázatot.

C-vitamin: amire érdemes figyelni

C-vitamin bevitelünk elsődleges forrásai a zöldségek és gyümölcsök. Az ajánlott napi adag fedezi a napi vitaminszükségletet (6-17 éves kor között napi 4 adag az ajánlott, ebből 1 adag frissen, nyersen fogyasztva). Gyakran találkozunk azonban a C-vitamin rutinszerű adagolásával jól evő gyermekeknél is. A kapható készítmények jelentős része meghaladja a napi ajánlott mennyiséget. A felesleges C-vitamin ugyan a vizelettel távozik a szervezetből, de a napi mennyiség többszörösét meghaladó adagban már megterhelheti a vesét.

Válogatós vagy vegetáriánus gyermekeknél különösen oda kell figyelni a vas bevitelre. A hús, belsőségek és a tojás a vasat szerves, a szervezet által jól hasznosítható formában tartalmazzák. Ezek nélkül viszont a vasbevitel elégtelen lehet. A növényi forrásokból származó vas felszívódását segíti az étel C-vitamin tartalma, a hatékonyság azonban így sem lesz olyan mértékű, mint az állati eredetű élelmiszereknél. Ha ezt a kockázatot feltérképezzük, étrendkiegészítőkkel általában megelőzhető a komolyabb hiány kialakulása.

Ne zárjuk ki teljesen a tejet!

Gyakori a tej és tejtermékek kizárása az étrendből. Ennek oka általában laktózintolerancia vagy tejfehérje allergia. Laktózintolerancia, azaz tejcukor érzékenység esetében nem a kizárás, hanem a laktózmentes termékek fogyasztása javasolt. A tej és tejtermékek ugyanis a legjobb kalcium forrásnak számítanak. Amikor tényleg muszáj tartózkodni a tejtermékek fogyasztásától, az a tejfehérje allergia kialakulása. Ilyenkor kalciummal dúsított helyettesítő termékekre, valamint a kalcium étrendkiegészítőkből való pótlására van szükség.

Miért forduljunk gyermekgyógyászhoz vagy dietetikushoz?

Számos egészségügyi állapot létezik, amikor a vitaminok, ásványi anyagok pótlása szükségessé válhat. Az RMC Clinics-ben ezért a gyermekgyógyászat és a dietetika szorosan együttműködnek. Közösen kialakított módszert alkalmazunk, amely segít az étrendi kockázatok szűrésében. A rendelésen segítséget nyújtunk az étrendkiegészítők kiválasztásában, a nem kiegyensúlyozottan táplálkozó gyermekeknek pedig dietetikai tanácsadást javaslunk. Célunk, hogy az aggódó szülőket objektív, szakmai tanácsainkkal támogassuk. Sokszor nem is olyan válogatós a gyermek, és egyszerű tippek, trükkök is segíthetnek a táplálkozás változatosabbá tételében.

A gyerekek körében egyáltalán nem ritka a válogatósság. Hátterében számtalan ok rejtőzhet. Fontos, hogy a valóban válogatós gyermekek táplálkozását figyeljük és fejlesszük. Hiányállapotra utalhatnak a bőr, a haj, a köröm vagy a szem eltérései, valamint különböző laboreredmények. A komolyabb hiányállapotok mindenképpen orvosi kezelést igényelnek, mert hátterükben komoly betegségek húzódhatnak meg. Az ilyenkor szükséges kezelés pedig általában meghaladja az étrendkiegészítők által elérhető eredményeket

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?