Online időpontfoglalás

Cöliákia: az életfogytig tartó gluténérzékenység

Orvosi diagnózissal kizárható a puffadásos tünetek mögötti számos egyéb lehetséges tényező és eldönthető, hogy a gluténérzékenységünk bizonyítottan autoimmun eredetű-e.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Cöliákia: az életfogytig tartó gluténérzékenység

Ha igazolódik, hogy a panaszok hátterében cöliákia áll, akkor élethosszig tartó, szigorúan gluténmentes diétára van szükség. Ez egy olyan autoimmun betegség, amelyben a glutén hatására az immunsejtek a vékonybél hámsejtjeit támadják meg. Jelenlegi tudásunk szerint ez a betegség sajnos nem gyógyítható. Jó hír azonban, hogy diétával teljes mértékben kezelhető: a helyes étrend mellett a tünetek megszűnnek, a beteg újra jól érzi magát, a szövődmények elkerülhetők.

Régebben a cöliákia gyermekbetegségnek számított, ma már azonban kijelenthetjük, hogy bármely életkorban jelentkezhet. Mivel a hajlam örökletes, ezért a cöliákiával diagnosztizált beteg családjában is érdemes szűrést végezni.

A gluténmentes diétától a cöliákiás betegek hamarosan jobban érzik magukat, a diétát a mindennapi nehézségek ellenére jól tartják. Előfordulnak azonban olyan élethelyzetek, amikor a diétázó átmenetileg meginog, esetleg lázad a kötöttségek ellen. Ilyen lehet a kamaszkor, vagy akár csak egy nagyobb ünnepség nem gluténmentes ételekkel. Nem mindenkire jellemző, hogy a glutén fogyasztására azonnal komolyabb tünetekkel reagál, ilyenkor könnyebb a diétát megszegni. Ez azonban nem tanácsos, mert sajnos az immunrendszer ilyenkor is működésbe lép, a vékonybél fala tünetek hiányában is sérülni fog. Ez tápanyag felszívódási problémákhoz, akár vérszegénységhez is vezethet.

Ma már nagyon sok, a gluténtartalmú élelmiszerekre akár megtévesztésig hasonló küllemű és ízű termék érhető el. Legyen szó kenyérről, pizzáról, müzliről vagy kekszekről, kis kitartással, dietetikus szakmai segítségével megtalálhatjuk a számunkra kedves és egyúttal egészséges ételeket.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk