Online időpontfoglalás

Covid fertőzést követő javaslatok II. – Mire figyeljenek a sportolók?

Olvassa el, hogy milyen tanácsokkal szolgál orvosunk, ha sportolóként átesett a Covid fertőzésen.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Covid fertőzést követő javaslatok II. – Mire figyeljenek a sportolók?

Előző blogbejegyzésünkben arra adtunk tanácsokat, milyen szűrővizsgálatok elvégzése javasolt a Covid fertőzést követően, összefoglaltuk, milyen tünetek maradhatnak vissza a gyógyulást követően is és milyen esetekben kell a szokásosnál is szigorúbban figyelemmel kísérni a gyógyulást. Most pedig a sportolókra fókuszálunk.

Az elmúlt hetekben több élsportolónkkal kapcsolatban is olvashattuk, hogy a koronavírus megnehezítette a felkészülésüket és a jelentős izomvesztés mellett a gyógyulást követően akár hónapokig is küzdenek krónikus fáradtsággal. A fertőzés természetesen nemcsak az intenzív, de a hobbi sportolók szervezetét is megviseli, ezért fontos, hogy a betegséget megelőző terhelést csak fokozatosan állítsa vissza a páciens, illetve tartós vagy fokozódó panaszok esetén mihamarabb jelentkezzen szakorvosi vizsgálatra.


Mire figyeljenek a sportolók Covid fertőzés után?                                                              

  • Ha a fertőzés enyhe fokú volt, vagy csak teszt elvégzése igazolta, 1 hétig akkor is érdemes pihenni. A korábban végzett sporttevékenységet csak 50%-os intenzitással szabad újrakezdeni, és fokozatosan, lépésről lépésre növelni a korábbi teljesítményig a terhelést. Ha a mozgás során panaszunk jelentkezik, akkor ne siettessük, csökkentsük az intenzitást és például futás helyett csak sétáljunk. Ha ennek ellenére légszomj, mellkasi fájdalom, láz, szívdobogás érzés, köhögés, kifejezett végtagi fájdalom jelentkezik, ne késlekedjünk egy szakorvosi vizsgálatra elmenni. Itt történhet laborvizsgálat, fizikális vizsgálat, mellkas rtg vagy CT, EKG vagy akár szív ultrahang, terheléses vizsgálat vagy más, a tüneteknek megfelelő szakirányú ellenőrzés.
  • Ha a tünetek jóval súlyosabbak voltak, és ha tüdőgyulladásunk is volt, akkor célszerű légzőgyakorlatokkal, fokozódó intenzitású sétával kezdeni. Ha a kezelőorvos bármilyen kontroll vizsgálatot ajánlott arra feltétlen menjünk el. Tartós vagy fokozódó légszomj esetén mellkas CT (vagy kardiológiai kontroll) is szükséges lehet.
  • Ha szív érrendszeri szövődmény is fellépett a betegség alatt, akkor 4-6 hetes, szívizomgyulladás esetén akár 6 hónapos kihagyás is szükséges lehet.
  • Ha hányás, hasmenés, izzadás jellemezte a kórképet elektrolit pótlás szükséges.
  • Élsportolók vagy intenzíven sportolók esetén ugyan úgy igazak a fentiek, célszerű lehet egy belgyógyászati, elsősorban kardiológiai kivizsgálás az intenzív edzések megkezdése előtt.

És hogy pontosan kinek milyen szűrővizsgálatok javasoltak?  A Covid fertőzés utáni javasolt vizsgálatokról és ingyenes, online életmód programunkról bővebben olvashat weboldalunkon.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?