Online időpontfoglalás

Covid fertőzést követő javaslatok I. – Mikor ajánlottak a szűrővizsgálatok?

Sokan kérdezik a szakrendeléseken, mit kell tenniük, ha átestek a Covid-19 fertőzésen, mire figyeljenek, hogyan térhetnek vissza fokozatosan a korábbi életmódjukhoz.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Covid fertőzést követő javaslatok I. – Mikor ajánlottak a szűrővizsgálatok?

Nagyon örülünk az ilyen tudatos pácienseknek, ezért blogbejegyzésünkben most dr. Bajnok Éva belgyógyász szakorvosunk segítségével összegyűjtöttük azokat a legfontosabb tudnivalókat, amiket ilyenkor gyógyult pácienseknek elsorolunk.

Milyen tüneteket észlelhetünk a fertőzést követően is?

Fél éve bukkant fel a vírus. Még mindig nem ismerjük pontosan a betegség lefolyását, de szerencsére minden nap több adat és eredmény áll rendelkezésünkre. Tudjuk, hogy koronavírusnak más vírusfertőzéseknél hosszabb hatása lehet a szervezetre, érintheti a krónikus betegségünk általános állapotát, valamint sport esetén az edzésmunkát is. A fertőzésből való gyógyulás után is visszamaradhatnak tünetek.

Egy, a neves amerikai MAYO klinika tanulmánya szerint a betegséget követő 1-2 hónapban az alábbi tüneteket észlelhetjük tartósan magunkon:

  • gyengeség
  • légszomj
  • köhögés
  • izületi fájdalom
  • mellkasi fájdalom

Ritkábban, de izom és fejfájás, hevesebb vagy szaporább szívdobogás, tartós íz- és szaglásvesztés, memória-alvás és koncentrációs problémák, szédülés, bőrkiütés, hajhullás is fennmaradhat.

Kifejezetten elgondolkodtató, hogy egy németországi vizsgálat szerint 100 Covid-19 fertőzésen átesett, átlagosan 49 éves beteg esetében, többnyire nem súlyos tünetek után 2 héttel az MR vizsgálat 78%-ban (vagyis 10-ből 8 esetben) igazolt szívizom eltérést a kontroll egyénekhez képest.


Mikor ajánlottak különösek a kontroll és szűrővizsgálatok?

Természetesen az sem mindegy, milyen súlyos tünetek kísérték a megbetegedést.

  • Ha tüdőgyulladása is volt a páciensnek, mindenképp szigorúbban kell figyelemmel kísérni a gyógyulást.
  • Ha pedig kórházi ellátásra volt szükség, akkor egyrészt kérjük ki a kezelőorvos véleményét, mikor és milyen kontroll vizsgálatokra ajánlott jelentkezni. Érdemes a kórházi zárójelentést is átolvasni, ha nem érthető, akkor szakember segítségét kérni az értelmezéséhez. Tény, hogy képalkotó vizsgálatok alapján a nem súlyos kimenetelű Covid-19 infekciók is vezethetnek szívizom károsodáshoz, illetve a tüdő szöveteinek hegesedéséhez.

Fontos, hogy a betegséget megelőző terhelést csak fokozatosan állítsa vissza a páciens, illetve tartós vagy fokozódó panaszok esetén mihamarabb jelentkezzen szakorvosi vizsgálatra.

A szűrővizsgálatokat különösképpen ajánlott mihamarabb elvégezni akkor, ha van bármilyen alapbetegség (elsősorban cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterin, elhízás), amit már ideje lett volna ellenőriztetni. Ha újkeletű vagy régi, de ki nem vizsgált panaszunk van, azt mindenképpen ki kell vizsgáltatni - például egy belgyógyászati konzultáció alkalmával. Bár hangsúlyozzák, hogy idős és krónikus betegségben szenvedők az elsősorban veszélyeztetettek, de a 60 éves, cukorbeteg vagy magas vérnyomásban szenvedő ember nem ritka Magyarországon: 10-ből 1 ember cukorbeteg, 10-ből kettő magasvérnyomásban szenved és minden 3. magyar elhízott.


Mit tegyünk, amíg megérkezik az oltás?

Jelenleg amerikai adatok szerint a Covid-19 12-szer nagyobb eséllyel szedi áldozatait, mint a daganat. A vakcina tömeges, biztonságos elérhetőségére pedig még várnunk kell, ezért, amíg nincs más megbízható kezelése a Covid infekciónak, mindenki vigyázzon magára és környezetére: hordjon maszkot, mosson kezet, tartsa a megfelelő távolságot. Nem lehet ugyanis ezidáig egyértelműen kimondani, hogy a már lezajlott betegséget újra el lehet-e kapni, de jelenlegi tapasztalataink alapján úgy tűnik: igen.

Hangsúlyozzák a megfelelő folyadék, vitamin bevitelt, az egészséges táplálkozást és a rendszeres mozgást is, melyek egyaránt segítik a védekezést és a gyógyulást is.

 

Mindannyian nagyon várjuk, hogy vége legyen a Covid járványnak és végre újra a normális, megszokott életünket élhessük. Az egészségügyi szakemberek viszont abban bíznak, hogy az elmúlt hónapok történéseinek hatására magunkra még inkább odafigyelve egy eddiginél jobb és egészségesebb életet is élhetünk majd.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk