Online időpontfoglalás

Kisgyermekes szülőknek a Covid-oltásáról

Ahogy a Covid-19 elleni háború folytatódik, fegyverzetünk nemrégiben kibővült az 5-11 éves korú gyermekeknek szánt vakcinákkal.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Kisgyermekes szülőknek a Covid-oltásáról

A 12-17 éves korú tinédzsereknek először 2021 májusában ajánlották fel a védőoltást, melyet most már a magyarországi iskoláskorú gyermekek is megkaphatnak. Pácienseink leggyakoribb kérdései a témában és Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyászunk válaszai:

 

  1. Nagyon új a vakcina?

Igen és ugyanakkor nem. A vakcinát ugyanaz a vállalat állította elő, amelyik a Cominarty-t, a Pfizer/Biontech 2020-ban felnőttek számára kifejlesztett vakcináját is. Az injekciót minden korosztályban külön-külön kellett tesztelni, különösen mivel a hatóanyag dózisát ezúttal csökkentették. Az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (Food and Drug Administration) 2021. október 29-én hagyta jóvá az 5-11 éves gyermekek számára szánt Pfizer/Biontech vakcinát.  Az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) megvizsgálta az adatokat, és 2021. november 25-én zöld utat adott az oltásnak.

Ennek a korcsoportnak az immunizálására a következő országok használnak aktívan vakcinát: Egyesült Államok, Kanada, Izrael, Kína és Szaúd-Arábia. Csak az Egyesült Államokban 2,8 millió gyermek kapta meg az oltást a jóváhagyást követő napokban.  Az Európai Unióban Ausztria még az EMA jóváhagyása előtt úgy döntött, hogy megkezdi az oltást a Pfizer alacsony dózisú Covid-vakcinájával.

A magyarországi gyermekek december 15. óta juthatnak hozzá a vakcinához.

 

  1. A Covid-fertőzés alapvetően az idősebb felnőttek problémája?

Bár az idősek Covid-fertőzés okozta halálozási aránya még mindig jóval magasabb, mint a gyermekeké, ma már tudjuk, hogy a világjárvány a gyermekeket is jelentősen megviselte.  Az új koronavírus a gyermekek között is jelentős mértékű megbetegedést és halálozási arányt okozhat. Ezenkívül a gyermekek a koronavírus-fertőzés hosszú távú szövődményeitől is szenvedhetnek. Ide tartozik többek között a MISC (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children, több szervet érintő gyulladásszindróma gyermekeknél) és a hosszú-Covid, még akkor is, ha kezdetben a fertőzés tünetmentes volt.  A világjárvány okozta elszigeteltség pszichológiai terhei, különösen a depresszió és a szorongás egyre gyakoribbak és aggasztóak.  A gyermekek esetében rendkívül fontos, hogy a Covid-fertőzést és a Covid okozta szövődményeket megelőzzük.

 

  1. Miért kell a gyermekeket beoltani?

A gyermekpopuláció beoltása megelőzheti a gyermekek halálát, megbetegedését és szenvedését. Talán még ennél is fontosabb a fertőzés terjedésének csökkentése a veszélyeztetettebb csoportok, például az immunszupprimáltak, a krónikus betegek és az idősek körében.

 

  1. A Covid-fertőzés gyakori a 18 év alattiak körében?

A negyedik hullám során az új koronavírus-fertőzéses esetek 25%-át a gyermekek teszik ki az Egyesült Államokban. Németországban és Hollandiában ez a szám akár kettőből egy is lehet.

 

  1. Vannak-e különbségek a serdülőknek és az iskoláskorúaknak szánt vakcinák között?

E cikk írásakor az egyetlen cég, amely 18 év alattiak számára jóváhagyott vakcinával rendelkezik, a Pfizer/Biontech.  Az 5-11 éves gyermekeknek 0,2 ml, 10 mikrogramm mRNS-vakcinát tartalmazó dózist kell kapniuk izomba két alkalommal, háromhetes időközzel. Az alacsony dózisú változat narancssárgakupakos fiolában van.

A 12-17 éves tizenévesek ugyanazt a vakcinát kapják, mint a felnőttek. Ezt egy lila vagy szürke kupakkal ellátott injekciós fiolában szállítják, amely 30 mikrogramm vakcinát tartalmaz 0,3 ml térfogatban, és amelyet a felkar izomzatába fecskendeznek. Az időzítés azonos: 2 injekció 3 hét eltéréssel.

 

  1. Vannak-e mellékhatásai a vakcinának?

Igen. Minden gyógyszernek, amelynek gyógyító hatása van, vannak mellékhatásai is.  A leggyakoribb nemkívánatos reakciók rövid ideig tartottak: fájdalom az injekció beadásának helyén (71%), fáradtság (39%) és fejfájás (28%). Láz a vizsgált csoport mindössze 6,5%-ánál fordult elő. Eddig nem jelentettek súlyos reakciókat az 5-11 éves korosztályban.  A serdülők lényegesen nagyobb mértékű fáradtságról, fejfájásról, izomfájdalomról és lázról számoltak be, mint fiatalabb társaik.

 

  1. A koronavírus-fertőzés kockázatai meghaladják a vakcina kockázatait?

Határozottan igen.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk