Online időpontfoglalás

Csontvelődonorok Világnapja

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Csontvelődonorok Világnapja

E héten ünnepeltük meg a csontvelődonrok világnapját, melynek keretében azokat az önkénteseket köszöntöttük, akik donorként segítik egy családtagjukat, vagy akár egy idegent. Szerepük felbecsülhetetlen értékű, nekik köszönhető az őssejt transzplantációra szoruló, nagyon súlyos betegek gyógyulása.

Röviden összefoglaljuk, mit kell tudni az onkoheamatológia betegségekről.

shutterstock_229879537.jpg

Az onkohematológiai megbetegedések az ötödik leggyakoribb rosszindulatú kórok. Világszerte évente egymillió új beteget diagnosztizálnak leukémiával, lymphomával, mielóma multiplex-szel, vagy egyéb rosszindulatú kórral. Magyarországon 2017-ben több, mint 3.000 betegnél volt a diagnosis vérképzőszervrenszeri daganat.

A kockázati faktorokat e betegségcsoportnál is genetikai tényezőkre és környezeti hatásokra lehet osztani. Egyes családok esetében például megfigyelhető bizonyos kórok halmozódása, ennek pontos háttere azonban még nem ismert. A káros környezeti hatások közé tartoznak egyes vegyi anyagokkal (pl. benzol, ipari oldószerek) való kölcsönhatás, néhány gyógyszer (pl. alkilálók), sugárkezelések, virus- és baktériumfertőzések.

A leggyakoribb tünetek:

  • Általános gyengeség, kimerültség
  • Csökkent étvágy
  • Ok nélküli fogyás
  • Gyakori fertőzések
  • Különböző vérzések (pl. orr, fogíny), és véraláfutások
  • Apró, pontszerű bevérzések a bőr alatt (petechia)
  • Hőemelkedés, láz
  • Éjszakai izzadás
  • Csont vagy gyomorfájdalom
  • Fájdalmatlan nyirokcsomó duzzanatok
  • Bőrviszketés

shutterstock_139099556.jpg

Fontos megjegyeznünk, hogy – bár a felsorolt tünetek utalhatnak leukémiára, vagy lymphomákra - leggyakrabban szerencsére egy kevésbé súlyos ok áll a háttérben. Viszont, ha hosszabb ideig állnak fenn, mint egy megfázás, akkor mindenképpen javasoljuk a heamatológus szakorvosi konzultációt.

A mielőbbi vizsgálat fontos lépés a hematológiai rosszindulatú betegségek szűrésében, minél korábbi felismerésében, és a lehető legjobb kezelési eredmények elérésében.

Az új, korszerű, célzott terápiáknak köszönhetően, egyre több beteg számára elérhetővé váltak olyan gyógyszerek, melyeknek mellékhatás-profilja kedvezőbb, ezáltal például az idősebb korosztályba tartozók is jól tolerálják. Jelentősen javítják az életminőséget, bizonyos betegségekben megnövelik az életéveket is. A hematológiai malignus betegségek a klinikai kutatásokban a vezető szakterületek közé tartoznak. Magyarországon is egyre több új klinikai vizsgálat érhető el a betegek számára, lehetőséget adva új gyógyszerek kipróbálására is.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?