Online időpontfoglalás

Fitymaszűkület a babánál? Így kezeld helyesen!

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Fitymaszűkület a babánál? Így kezeld helyesen!

A fiús szülők aggodalmai között előkelő helyet foglal el a „kuki” téma. Hogyan kell tisztítani? Mire kell vigyázni? Húzzam hátra, vagy ne? A bizonytalanság érthető, mivel rengeteg helytelen és elavult információ kering, és az idősebb generáció tanácsait is rég felülírta már az orvostudomány. Nézzük, mire kell figyelni, ebben Dr. med. habil. Kiss András Ph.D. gyermekurológusunk lesz a segítségünkre.

shutterstock_515592163.jpg

Mivel állunk szemben?

Az újszülött babáknál általános jelenség, hogy a fityma védelmi funkcióként a makkhoz tapad, ezért nem húzható hátra. Ezt semmiképp sem szabad bolygatni, ha viszont valamilyen panasz társul ehhez, akkor mindenképpen kezelni kell. Ilyen probléma lehet a gyulladás vagy az ún. ballooning-jelenség, amikor a vizeletürítés akadályba ütközik és pisilés közben a baba fitymája felfúvódik.

Letapadás vagy fitymaszűkület?

Fontos ismerni a különbséget a fitymaletapadás és a fitymaszűkület között. A letapadás azt jelenti, hogy az előbőr és a makk lazán összenőtt, ezért nem húzható hátra.  Ez magzati korban alakul ki és 6 hónapos korig a babák 80%-ánál így marad, csak ezután válik el a bőr a makktól. Egészen három éves korig ez természetes dolog és a szülőknek nem szabad aggódniuk amiatt, hogy ez így marad.

A fitymaszűkület ettől eltérő jelenség. Ilyenkor a fityma szűkebb a kelleténél és emiatt nem húzható hátra, ami mindenképpen kezelést igényel. Enyhébb formájában speciális kenőcsök nyújthatnak megoldást, súlyosabb esetben pedig műtéti beavatkozásra van szükség. A szűkület mértékét csak a szakorvos tudja megállapítani és ezzel együtt azt is, milyen megoldásra van szükség. Tudni kell, hogy 3 éves korig a szűkület is enyhülhet, és akár meg is szűnhet, ezért fontos, hogy türelmesek legyünk.

Mit tegyen a szülő?

A baba 1 éves koráig a legjobb, ha nem is nyúlunk a fütyihez. Egy éves kor felett el lehet kezdeni a fityma nagyon gyengéd „tornáztatását”. Ennek legegyszerűbb módja, ha a fürdetés során kíméletesen hátrahúzzuk az előbőrt, de csak is addig, amíg erőltetés nélkül megy. A tisztítás miatt sem kell nagyon aggódni, éppen elegendő, ha ilyenkor tiszta vízzel leöblítjük. 

Sokan ezzel nincsenek tisztában és az előbőr erőszakos hátrahúzásával okoznak bajt. Ilyenkor a bőr megrepedhet és kisebesedhet, a seb pedig heggel gyógyul. A folyamat során a fityma elveszítheti rugalmasságát és éppen emiatt nem fog tudni tágulni. Ez az ún. szerzett fitymaszűkület, amit sajnos sok esetben csak műtéti beavatkozással lehet gyógyítani.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Korábban 3 éves kor volt az a felső határ, amikor orvos segítségét kellett kérni letapadás vagy fitymaszűkület esetében. Ma már azonban ez az életkor 4-5 évre tolódott ki. Ha tehát a gyermek fitymája még ekkor sem válik el a makktól, vagy ugyanúgy szűknek bizonyul, orvoshoz kell fordulni.

Abban az esetben is közbe kell lépni, ha a fityma és a makk között (bármikor) gyulladás keletkezik. Ha a fityma piros, duzzadt és esetleg váladékozik is, mindenképpen orvosi segítségre van szükség. Ha ezt nem kezelik időben és megfelelően, akkor a gyulladás is okozhat összenövést, és ún. „következményes fitymaszűkület” alakulhat ki.

baby-baby-with-mom-mother-kiss-tenderness-67663.jpeg

Reméljük minden szülőt sikerült megnyugtatnunk, hogy nem kell rögtön megijedni, ha a babánál fitymaszűkületre utaló jeleket vesznek észre. A megfelelő gondoskodás nem olyan nehéz, mint elsőre tűnik, és a legfontosabb, hogy tudjuk, mikor kell szakorvoshoz fordulni. Ha a szülők bármiben is bizonytalanok lennének, ne féljenek gyermekurológus segítségét kérni, hiszen a szakszerűtlen kezelés okozhatja a legnagyobb bajt. Gyermekurológiai szakrendelésünkön Dr. med.habil. Kiss András Ph.D. várja a kis pácienseket és szüleiket.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?