Online időpontfoglalás

Gyermek szájhigiéné: igazi csapatmunka

Dentálhigiénikusként rendszeresen találkozom gyermekekkel a kezeléseimen, amikor megelőző oktatásban, illetve kezelésben részesítem kis pácienseimet. Játékosan, a barátság szellemében közelítek hozzájuk, hogy bizalmas légkört teremtsek.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Gyermek szájhigiéné: igazi csapatmunka

Gyakran tapasztalom, hogy azok a gyerekek és szüleik, akik bátran, mosolygósan érkeznek a kezelésre, sokkal együttműködőbbek tudnak lenni a közös munkánk során.

A gyermekfogászati kezelésre már otthon, családi körben fel kell készíteni a gyereket, fontos, hogy hangsúlyozzuk, ez érte történik. Kerüljük a "nem fog annyira fájni", "hamar túl leszel rajta" és " én tudom, hogy rossz, de nem tart sokáig" kifejezéseket. Ehelyett mondjuk inkább, hogy: "most szépen meggyógyítjuk a fogadat", "megtanulunk együtt helyesen fogat mosni", "a fogtündér segítői megnézik, hogy jól mosod-e a fogadat.".


Az első fogászati kivizsgálást a gyermek életében akkorra időzítsük, amikor nincs panasza, mondhatni ismerkedni jön. Jó módszer lehet, ha a szülő egy rövidebb saját kezelésére elhozza a gyereket is, aki így tét nélkül nézelődhet, szokhatja a környezetet. Közösen meg tudjuk tanulni a helyes fogmosást is, hogy milyen technikát kell alkalmazni tejfogaknál, vegyesfogazati időszakban, és a fogváltást követően. Szükség esetén, ha korábban helytelenül történt a fogtisztítás, megelőző kezelést is alkalmazunk, mint a polírozás vagy fogkőlevétel. A gyermekkorban elsajátított helyes fogmosás egy életre szól, megelőzhető vele a fogak és a fogágy megbetegedése, és felnőttkorban is bátran mosolyoghatunk, büszkék lehetünk saját egészséges, szép, fehér fogainkra.


Az első fogorvosi találkozás pozitív benyomásán túl az is nagyon fontos, hogy gyermekként is rendszeresen járjunk fogorvosi ellenőrzésre. A gyermekek tejfogában a fogszuvasodás gyorsabban megy végbe, és így akár hetek alatt is elromolhat a fog. Vegyes fogazati időszakban kifejezetten fontos szempont, hogy időben ellássuk a szuvas fogakat, különben az újonnan, a sor végén előtörő hátsó maradó rágófogak nem ideális összetételű szájflórában nőnek.

Végül ne feledjük: az izgulás mint érzelem teljesen normális, hiszen egy új, ismeretlen szituációt élünk meg. A szülővel közösen segíthetjük a gyermeket, hogy bizalommal, bátorsággal haladhasson közös kezelési, tanulási utunkon.

 

Szabolcsy Kriszta

dentálhigiénikus

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?