Online időpontfoglalás

Hogyan szerettessük meg gyermekeinkkel a fogmosást?

A gyermekek általában sajnos nem rajonganak a fogmosásért. Az előbújó fogak egészségesek, és azok is maradhatnak, ha rendszeresen ápoljuk őket.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Hogyan szerettessük meg gyermekeinkkel a fogmosást?

Az alábbi tippek abban nyújthatnak segítséget, hogy ne kelljen napjában többször is közelharcot vívnunk az apróságokkal a fogmosás miatt, hanem játékosság tegyük, megszerettessük és a napi rutin részévé tegyük azt.

  • A gyermekek nagyon szeretik utánozni szüleiket, így ha a kicsi a fogát mossa, mossuk meg mi is a saját fogunkat, ezáltal is jobban rögzülnek a mozdulatok. Sőt, ha a művelet közben nézheti is magát a tükörben, még könnyebben sajátíthatja el a helyes technikát.
  • Ha gyermekünk megmoshatja a fogainkat, ő is könnyebben fogja ezt megengedni nekünk. Egy dologra azonban mindig nagyon ügyeljünk: a kisgyermekeknek érzékeny a fogínyük, így óvatosan bánjunk a csöppségekkel.
  • Sokat segíthet, ha gyermekünk maga választhatja ki a neki tetsző fogkefét és fogkrémet, de mindig kornak megfelelő fogkefét és fogkrémet válasszunk. Más fogkrémet kell használni például 6 éves korig, mint 6 éves kor felett. A fogszuvasodás elleni küzdelemben a fluor rendkívül fontos hatóanyag, ám az előbújó fogacskák esetén érdemes fluoridoktól és tartósítószerektől mentes, kizárólag növényi alapanyagú fogkrémeket használni. A gyermekek 3 éves korától már bátrabban lehet alkalmazni a fluoridtartalmú fogkrémeket is, hiszen innentől kezdve egyre fontosabbá válik a fogzománc védelme.
  • Mindig dicsérjük meg a gyermek fogainak ragyogását fogmosás után, s őt is, hogy milyen ügyes volt. A dicséret az egyik legjobb módja annak, hogy megszerettessük vele a fogmosást.
  • Érdemes egy kis kedves játékosságot is belecsempészni a fogmosás folyamatába. Mindenki ismeri a Fognyűvő Manócska, vagy a Fogtündér meséjét, rövid, kedves mondókákkal, énekekkel, vagy akár azzal, hogy gyermekünk kedvenc meséjébe beleszőjük a fogmosást, mind-mind segítségünkre lehetnek. Akár finom ízű lepedékszínezővel is megmutathatjuk gyermekünknek, hol van szükség még több ápolásra.
  • A fogorvossal történő első találkozásra tudatosan készítsük fel gyermekünket, mondjuk el neki, hova megyünk és mi fog történni. Ne akkor találkozzon a csöppség először a fogorvossal, ha már kezelés is szükséges.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?