Online időpontfoglalás

Így kerülje el az izomfájdalmat!

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Így kerülje el az izomfájdalmat!

Sokan esnek abba a hibába, hogy edzés alkalmával túlerőltetik az izmaikat, aminek sérülés is lehet a vége. Hogyan kerülheti el és mit tegyen az izomfájdalom és izomláz ellen? Fogadja meg Dr. Pulai Judit reumatológusunk tanácsait!

rmc_reumatologia_izomfajdalom.jpg

  1. Mindig alaposan melegítsen be, sport után pedig nyújtsa le alaposan az izmait!
  2. Fokozatosan szoktassa magát az edzésekhez – ez nemcsak akkor igaz, ha most kezd el sportolni, hanem akkor is, ha új mozgásformába fog!
  3. Ismerje egészségi állapotát, határait, ne erőltesse túl magát!
  4. Legyen kitartó: a rendszeres mozgással megelőzheti a sérüléseket!
  5. Azonnal hagyja abba a tevékenységet, ha erősebb fájdalmat tapasztal!
  6. Edzés után pótolja a folyadékot és fogyasszon tápanyagban gazdag ételt!
  7. Hagyjon időt az izmainak a regenerációra: iktasson be pihenőnapokat, aludjon eleget, hetente-kéthetente menjen egyet masszíroztatni.

Mit tegyen, ha mégis kialakult az izomfájdalom?

Az izmok túlerőltetéséből a következő izomfájdalmak alakulhatnak ki:

  • Izomláz

Az izomláz kellemetlen, de nem veszélyes állapot. Enyhíthetünk rajta hideg-meleg vizes váltózuhannyal, borogatással, sportkrémekkel, masszázzsal. A rádolgozás is segíthet, de az első napokban inkább a kímélő mozgásformákat ajánljuk, mint az úszás, jóga, vagy séta.

  • Izomgörcs

A görcs általában néhány perc alatt elmúlik, nem kell tőle megijedni. A panaszok enyhítésre ajánlott az izom nyújtása, masszírozása, meleg vizes borogatás és a kalcium-magnézium pótlása. 

  • Izomhúzódás, szakadás, rándulás

A húzódás, szakadás, rándulás mindig gyors, váratlan, hirtelen mozgás közben történik. Ilyen esetben igen erős fájdalmat érzünk, amit nem szabad elbagatellizálni: azonnal fejezzük be a sportot, helyezzük nyugalomba az érintett izomrészt, tegyünk hideg vizes borogatást az érintett területre és polcoljuk fel a sérült testrészt! Ha gyulladásra utaló jeleket: duzzanatot, kipirosodást, a bőr elszíneződését vagy meleg érzetűvé válását tapasztalja, mindenképp forduljon orvoshoz!

 

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?