Online időpontfoglalás

Így viseljünk kontaktlencsét nyáron

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Így viseljünk kontaktlencsét nyáron

shutterstock_92466964.jpgNyáron talán még kényelmesebb, ha a szemüveget kontaktlencsére cseréljük. Nem izzadunk be a keret alá, kevésbé kell rá vigyázni amikor strandra megyünk, könnyen hordhatunk mellette napszemüveget stb. Nagyon praktikusan hangzik. Nyáron viszont több dologra kell figyelniük a kontaktlencse viselőknek is. Dr. Kusnyerik Ákos, szemész szakorvosunk összegyűjtötte, mik a fő szabályok.

  • UVA és UVB védelem: Ellenőrizzük a kontaktlencse dobozán, hogy védelmet nyújt-e UV-sugárzás ellen. Egyes kontaktlencsékben nincs vagy kevésbé hatékony a szűrő, így a megfelelő napszemüveget ilyenkor is javasolt hordani.
  • Szemszárazság: A magas víztartalmú és oxigénáteresztő kontaktlencsék nedvességtartalmukat a könnyből nyerik, így a kontaktlencsések gyakrabban tapasztalhatnak szúró, irritáló érzést. A nyári meleg, száraz időben, a légkondicionálók főszezonjában ez még fokozottabban jelentkezhet. A tünetek orvoslására érdemes speciális, tartósítószermentes műkönnyet alkalmazni.
  • Felejtsük el a csapvizet: Ha véletlenül otthon felejtettük az ápoló folyadékot, akkor se helyettesítsük csapvízzel. Tönkreteheti a lencsét, és a fertőtlenítés hatékonyságát is befolyásolja. A legtöbb drogériában, nagyobb élelmiszer üzletben már kapható kontaktlencse ápoló folyadék, így ha nincs is a közelünkben gyógyszertár, ezeken a helyeken megpróbálhatjuk gyorsan beszerezni.
  • Tengerpart: Mindig érdemes pótkontaktlencséről is gondoskodnunk, különösen, ha tengerpartra készülünk. A tengervíz lehetőleg ne érintkezzen a lencsével.
  • Fertőzésveszély: Nyaralás „üzemmódban” nem mindig fordítunk elegendő figyelmet a kontaktlencse higiéniájára. Nem cseréljük elég gyakran az ápoló folyadékot, esetleg koszos kézzel nyúlunk a lencséhez, így az könnyebben szennyeződik, sérül. A nem megfelelően ápolt lencsétől könnyen begyulladhat a szemünk. Ilyen esetekben nem szabad újra visszatenni a kontaktlencsét, mert tovább súlyosbíthatja a tüneteket. Ezekben az eseteken erősen javasolt szemészorvosunknál vizsgálatra jelentkezni, hogy a gyorsan kialakuló gyulladást a lehető leggyorsabban el tudjuk kezdeni kezelni és az esetleges szövődményeket is megelőzzük.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?