Online időpontfoglalás

Ne veszítsük el az éleslátásunkat a makula degeneráció kockázatai kapcsán!

A makula degeneráció olyan, időskorban fellépő súlyos, visszafordíthatatlan szembetegség, amelyre csak a megfelelő időben elvégzett szűréssel és az ezt követő adekvát kezeléssel tudunk kedvezően reagálni.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Ne veszítsük el az éleslátásunkat a makula degeneráció kockázatai kapcsán!

Így is általában a stagnálás (csak ritkább esetben a látásjavulás) a maximális eredmény, amit elérhetünk. Ellenkező esetben viszont teljesen elveszíthetjük a látásunkat.

Kallós Eszter: A múltkori beszélgetésünk során - amikor a tinédzser gyerekeink túlzott digitális étvágya és a látásromlás összefüggéseit elemeztük - merült fel, hogy dr. Lukács Regina, az RMC szemorvosa igazán a makula degeneráció specialistája. Akkor ígértem, hogy keresem majd ezzel, mert életkoromnál fogva jó, ha tudok róla. És milyen jól tettem! Mint kiderült, nem a korom az egyetlen tényező, ami miatt foglalkoznom kell ezzel a jelentős kockázattal. De mi is ez a furcsa nevű rendellenesség?

Dr. Lukács Regina: Az időskori makula degeneráció a sárgafolt, azaz az éleslátás helyének a betegsége, mely jellemzően 50 éves kor felett jelentkezik. A fejlett országokban ez a vezető oka a súlyos, visszafordíthatatlan látásromlásnak. A legfontosabb rizikótényezők közé tartozik az életkor (az előfordulása 50 éves kortól 75 éves korig megháromszorozódik), a bőrszín (fehér bőrszín esetén gyakoribb) és a genetikai tényezők. A befolyásolható rizikótényezők közül pedig a legfontosabb a dohányzás.

 

KE: Én azt is hallottam, hogy a napsugárzás is okozhat ilyesmit, így a szabadban dolgozóknál gyakrabban fordul elő ez a betegség, ezért is kell UV szűrős napszemüveget hordani. Ez így van?

LR: A különböző tanulmányok nem találtak összefüggést a napsugárzás és az AMD (az angolszász szakirodalomból betűszóként átvéve „age related macular degeneration”) rizikójának növekedése között. Az UV-sugárzás más szembetegségek kialakulásának rizikóját viszont növeli, kiemelendő a szürkehályog és a különböző daganatok.

 

KE: Hogyan érzékelhetjük a betegség kialakulását?

LR: A makula degeneráció főbb tünetei a látásromlás, a látótérben sötét foltok vagy kiesések és a torzlátás (a vonalak hullámoznak, vagy megtörnek).

 

KE: Ezeket várjam meg? Vagy egyszerűen menjek el egy szűrésre, ha elmúltam 50 éves?

LR: Panaszmentes esetben is javasolt a rendszeres szemészeti ellenőrzés - kockázati tényezők nélkül 40-54 év között 2-4 évente, 45-64 év között 1-3 évente, 65 éves kortól 1-2 évente). Visszatérve a betegség előrehaladásához: A makula degenerációnak három stádiumát különítjük el: korai, intermedier (közepesen súlyos) és előrehaladott forma. Az előrehaladott makula degenerációnak két fő típusa van. A ,,száraz" típus esetén (a látásromlással járó esetek kb. 20 %-a) a látásromlás hátterében az éleslátás centrumának a sorvadása áll. A ,,nedves" esetén (a látásromlással járó esetek kb. 80 %-a) kóros erek képződnek, melyet ödéma (vizenyő) kialakulása kísér, a folyamat végül hegesedéssel zárul, a látásromlás ennél a formánál gyorsabban zajlik le. A diagnózishoz szükség lehet további vizsgálatokra, mint például optikai koherencia tomográfia (nagy felbontású keresztmetszeti kép készítése az éleslátás helyéről) vagy fluoreszcein angiográfia, amikorintravénás festékanyag beadását követően felvételek készülnek a szemfenékről.

 

KE: El lehet ezt valahogy kerülni?

LR: Az elsődleges megelőzésben legfontosabb a dohányzás mellőzése. Fontos ezenkívül a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése, illetve az egészséges étrend, például a mediterrán diéta követése: gyümölcsökben, zöldségekben, halban és hüvelyesekben gazdag étrend. Nincs bizonyíték arra, hogy vitaminok szedése egészséges szemfenék esetén megelőző jelleggel bírna. Fontos a veszélyeztetett, azaz idősebb populáció rendszeres szűrése, melynek során szemfenék vizsgálat történik.

 

KE: Milyen kezelést javasol a doktornő?

LR: A korai makula degenerációban nem szükséges kezelés. Speciális kombinált vitaminkészítmények szedése a makula degeneráció úgynevezett közepesen súlyos formájában javasoltak, illetve amikor az egyik szemen már előrehaladott makula degenerációt diagnosztizáltak. Klinikai tanulmányokban ezeknek a készítményeknek a szedése csökkentette a látásromlás kockázatát, illetve, ha már az egyik szemen kialakult a látásromlás, a másik szemen csökkentette ennek a rizikóját.

 

KE: De milyen időközönként nézessük meg a korai stádiumban lévő betegségünket, hogy még időben tudjunk a stádiumváltásról?

LR: Korai makula degeneráció esetén panaszmentes esetben nem szükséges gyakoribb ellenőrzés, mint bármely más egészséges felnőttnél. Intermedier formában 6-24 havonta javasolt kontrollvizsgálat, panasz esetén pedig azonnal, ebben a stádiumban már rendszeres önellenőrzés is javasolt egy speciális rács, úgynevezett Amsler-rács segítségével.


Még néhány gondolat a kezelésről: A ,,nedves” típusú makula degenerációban az első vonalbeli és leghatékonyabb kezelése jelenleg az intravitreális anti-VEGF injekció. Ilyenkor az injekciókat a szem belsejébe, az úgynevezett üvegtesti térbe kapják a betegek, a hatóanyag a fent említett kóros erek képződését gátolja, a már kialakult vizenyőt csökkenti. A klinikai tanulmányok alapján a kezeléssel a további jelentős látásromlás a betegek nagy részénél elkerülhetővé vált, illetve a betegek körülbelül harmadánál javulást lehetett tapasztalni. ,,Száraz” típusú előrehaladott makula degenerációban jelenleg hatékony kezelés nem ismert.


KE: Van olyan barátom, aki ezzel a betegséggel küzd, és ezért minden nap egy COSOPT nevű szemcseppet használ. Édesanyám naponta Makula komplex kapszulákat szed. Ezek alkalmas készítmények a betegség megállítására vagy legalábbis lassítására?

LR: A COSOPT nevű szemcsepp a szemnyomás csökkentésére alkalmas hatóanyagokat tartalmazó szemcsepp, magas szemnyomás, zöldhályog kezelésére alkalmazzuk. A makula degeneráció kezelésének nem része. A Makula komplex egy speciális kombinált vitaminkészítmény, a makula degeneráció intermedier formájában javasoljuk, illetve amikor az egyik szemen már előrehaladott makula degenerációt diagnosztizáltak.

 

KE: A doktornő a beszélgetés elején említette a genetikai tényezőket. Ha a mamámnak van ilyen betegsége, akkor én is számíthatok a kialakulására?

LR: Ha a családban előfordult a betegség, akkor fokozottabb a rizikó a kialakulásra.

KE: Jajajaj! Akkor már nyitom is az RMC SmartClinic applikációt és időpontot foglalok egy megelőző vizsgálatra!

 

Kallós Eszter

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?