Online időpontfoglalás

Az egészséges látás titka

Mi történik egy szemészeti szűrővizsgálaton?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Az egészséges látás titka

A külvilágból érkező információk 60-80%-át a szemünkkel, a látás segítségével fogadjuk be. Nem is kérdés, hogy meg kell tennünk mindent azért, hogy megőrizzük szemeink épségét. A szemészeti szűrővizsgálat teljesen fájdalommentes, egy percig sem kell izgulni miatta sem a gyermekeknek, sem a felnőtteknek. De mi is történik pontosan egy vizsgálaton? Dr. Kusnyerik Ákos szemész szakorvosunk segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

shutterstock_376149985.jpg

Mi történik a szemészeti szűrővizsgálaton?

Egy szűrővizsgálat – ahogy azt már említettük – teljesen fájdalommentes és körülbelül 30 percig tart. Ez alatt az idő alatt a szemész szakorvos a következőket vizsgálja:

  • Anamnézis: A szemész mindenekelőtt arról fog tájékozódni, hogyan értékeled a látásod, volt-e a családodban szemészeti probléma, illetve korábban volt-e szükséged szemüvegre vagy bármilyen más szemészeti segédeszközre, beavatkozásra. Általános betebségek után is érdeklődik, mivel számos kórkép hatással lehet a szemre is.
  • Látóélesség: Ezt a részt már sokan ismerhetitek. Ilyenkor az orvos arra kér, hogy olvassuk el azt a bizonyos táblát különböző távolságból. Ezt egyik szemünket letakarva kell végezni.
  • Pupillák: Kis fényforrás segítségével mérhető fel a pupillák reakciója. Ha összehúzódás helyett tágulni kezdenek, vagy egyáltalán nem reagálnak, netán a két pupilla eltérő átmárőjű, akkor az komolyabb problémára is utalhat.
  • Perifériás látás: A látótér beszűkülése több betegségeben is károsodhat, akár glaukóma (más néven zöldhályog) is állhat a háttérben. A perifériás látás romlását gyakran észre sem vesszük, ezért mindenképpen fontos annak ellenőrzése.
  • Szemmozgás: Ilyenkor a szemmozgató izmok megfelelő mozgását ellenőrzi a szemorvos, ennek is számos betegsége állhat fenn, melyek akár kettőslátást is okozhatnak.
  • Optikai korrekciós lencse szüksége: Az orvos arra fog kérni, hogy nézz bele egy speciális kompjúterbe, melynek segítségével megállapítja, van-e szükséged szemüvegre vagy kontaktlencsére, és ha igen, pontosan milyen erősségűre.
  • Szemnyomás: A szemnyomás mérése többek között a zöldhályog (glaukóma) követéséhez is szükséges vizsgálat. Ilyenkor egy cseppel érzéstelenítik a szemfelszínt, ezt követően óvatosan egy műszer segítségével megérintik a szaruhártyát, így kapnak információt a szemnyomásról.
  • A szem első része: Úgynevezett réslámpa segítségével a szem elülső részét vizsgálják (szemhéj, kötőhártya, szaruhártya, írisz, lencse). Ezzel egyebek mellett felfedezhető a szürkehályog, illetve a szaruhártyát érintő betegségek is.
  • Retina és látóidegfő: Egy speciális szemcsepp segítségével az orvos kitágíthatja a pupillákat, melyek így lehetővé teszik a szem hátsó részének vizsgálatát. A folyamat után előfordulhat, hogy szemeid kis ideig még érzékenyek lesznek a fényre.

shutterstock_124881208.jpg

Ezek voltak a szemészeti szűrővizsgálat alappillérei. A szakorvos szükség szerint további vizsgálatokat is javasolhat, például OCT vizsgálatot, szaruhártya topográfiát vagy a fundus érfestéses vizsgálatát. Ezek mind-mind azért nagyon fontosak, mert segítenek időben felismerni a szem különböző betegségeit.

A Rózsakert Medical Centerben gyermek szemészet és felnőtt szemészet egyaránt található, ezért bármely életkorban el tudjuk végezni a szemészeti szűrővizsgálatot a hozzánk érkező pácienseknek.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?