Online időpontfoglalás

Ittál ma már vizet? Röviden a folyadékfogyasztásról

A napi sürgés-forgás közepette sokan felejtünk el elegendő mennyiségű folyadékot magunkhoz venni. De mit is jelent az elegendő? Mi számít folyadéknak? Csak a víz a jó?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Ittál ma már vizet? Röviden a folyadékfogyasztásról

Mennyit kellene innunk egy nap?

Eleget olvashattunk már arról, hogy mennyire fontos a megfelelő folyadék fogyasztás. Az ajánlás szerint felnőtteknek legalább napi 8 pohár (2-2,5 liter) folyadékra van szükségük. Ebből legalább 5 pohár legyen ivóvíz. Hasonlóan szól az ajánlás 6 éves kortól a gyerekeknek is. Meleg időben, betegség vagy sporttevékenység esetén a szükségletünk ennél magasabb is lehet.

 

Mit jelent az, hogy folyadék?

Alapvetően ivóvizet. Ez lehet csapvíz, szűrt (de ásványi anyagokat tartalmazó) víz, szénsavmentes ásványvíz. A cukros üdítők és az egészségesnek tűnő gyümölcslevek nagy mennyiségű, felesleges energiabevitelt jelenthetnek. 2 dl kóla vagy őszibaracklé egyaránt kb. 100 kcal energia bevitelét jelenti. Egy egész üveg elfogyasztása pedig ennél sokkal több. Ezek az italok gyorsan megemelik a vércukorszintet, és hosszú távon hozzájárulhatnak az elhízás, a cukorbetegség kialakulásához.


Mi a baj a szénsavval?

A savas közeg hozzájárul a fogzománc gyengüléséhez, ami fogszuvasodáshoz vezet. Az ilyen italok túlzott fogyasztása magas foszforsav tartalmuk miatt csökkentheti a kalcium felszívódását is. Ha egész nap szénsavasat iszunk, az szelességet, hasfájást is okozhat.

 

Ha cukormentes, akkor nyugodtan ihatjuk?

A cukormentes – vagy energiamentes, zéró kalóriás – üdítők ugyan nem jelentenek kalóriatöbbletet, mégsem javasolt, hogy ezekkel váltsuk ki az ivóvizet. A cukor helyettesítésére használt édesítőszerek, főként nagy mennyiségben, puffadást, hasmenést okozhatnak.

 

Mi a helyzet az alkohollal és a kávéval?

Az ilyen italok nem számítanak bele az ajánlott napi folyadékfogyasztásba. Hatásuk inkább ellenkező, dehidratálják a szervezetet, szomjasak is leszünk tőlük. Ezeket az italokat csak mértékkel fogyasszuk, odafigyelve a vízivásra.

 

Mit tegyek, ha nem bírom meginni a vizet?

A magunk készítette filteres gyümölcsteáknak édesítés nélkül is remek ízük van. Érdemes kipróbálni azt is, hogy vízbe gyümölcsdarabokat áztatunk, ízletes, energiamentes ital az eredmény. Ráadásul a kedvenc gyümölcseinket válogathatjuk bele. Jó szolgálatot tehet egy ún. infúziós kulacs, amit magunkkal is vihetünk.


Mi a jó hír?

Az egészséges táplálkozásban nem a tiltás, hanem a mértékletesség a kulcsszó. Így alkalmanként megihatunk egy pohár cukros vagy cukormentes, szénsavas üdítőt vagy gyümölcslevet. Ez pedig nem kell, hogy lelkiismeretfurdalást vagy egészségügyi problémát okozzon, ha mellette odafigyelünk a vízivásra.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk