Online időpontfoglalás

Lazítások: milyen előnyei lehetnek egészségünkre?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Lazítások: milyen előnyei lehetnek egészségünkre?

A változó járványügyi helyzethez nem könnyű gyorsan alkalmazkodni. Nem régen egy teljesen új életvitelt kellett felépítenünk, most pedig a lazításokkal újra meg kell találnunk a számunkra megfelelő szokásokat. Dr. Baló Tímea belgyógyász, diabetológus, endokrinológus szakorvosunk abban ad szakorvosi tanácsokat, hogyan hozhatjuk ki a legjobbat a jelenlegi helyzetből, hiszen most különösen fontos egészségünk megőrzése.

shutterstock_1454471426.jpg

Az enyhítésekkel új lehetőségek nyíltak arra, hogy figyeljünk egészségünkre. Mik ezek?


A munkában:

A legnagyobb változás a munkában ért minket. Van, aki több mint két hónapig szinte ki sem mozdult otthonából. Ha újra eljött az ideje, hogy bemenjünk az irodába dolgozni, mindenképp tartsuk a megfelelő távolságot kollégáinktól. A legtöbb munkáltató valószínűleg már tett olyan lépéseket, ami az irodai dolgozók védelmét szolgálják (pl.: az asztalok már nagyobb távolságra vagy más elosztásban vannak). Ezen felül érdemes saját magunk is elkerülni a rizikós helyzeteket. A közös étkezésnél, kávézásnál figyeljünk a higiéniai szabályokra. Továbbra is gyakran mossatok kezet, mert ezzel valóban sokat tehetünk a fertőzésveszély elkerüléséért. Nagyobb irodaházakban kerüljétek a liftekben való zsúfolódást, helyette használjátok a lépcsőket. Ez az anyagcsere betegségben szenvedőknél (pl. diabétesz, obezitás) is jelentős javulást eredményezhet.

A testmozgásban:

A karantén időszak alatt valószínűleg sokan kialakítottátok a számotokra ideális testmozgást. Online, otthoni edzések, futás, kerékpározás a szabadban és így tovább. A legjobb, ha még jó darabig az így megszokott mozgásformát választjátok. Habár az edzőtermek javarészt kinyitottak, ezeken a helyeken a fertőzésveszély jóval magasabb, mintha a szabadban sportolnánk. A friss levegő további jótékony hatása pedig csak hab a tortán. A szabadban való tartózkodás a természetes D-vitamin termelődést is segíti, mely számos előnyös hatása mellett  erősíti az immunrendszert is.  Tekintsetek a közlekedésre is testmozgásként. A tömegközlekedést továbbra is próbáljátok hanyagolni, helyette biciklizzetek vagy gyalogoljatok többet. Így nagyobb biztonságban is lesztek, edzettebbek és mentálisan is kiegyensúlyozottabbak lesztek.

shutterstock_706703413.jpg

Az egészségmegőrzésben:

Az elmúlt néhány hónap az egészségünk magasfokú védelméről és megőrzéséről szólt. Érdemes ezzel a szemlélettel tovább gondolni a prevenciót és nem csak a koronavírus ellen védekezni. Az egészségügyi ellátás igénybevétele a kiemelkedő biztonsági óvintézkedéseknek köszönhetően teljesen biztonságos. Ez természetesen a Rózsakert Medical Centerben is így van. Azt javasoljuk, végezzétek el a számotokra szükséges szűrővizsgálatokat, és ha panaszotok van, bátran forduljatok szakorvoshoz személyesen is. Ha pedig bármilyen alapbetegséggel küzdötök (pl.: krónikus légúti megbetegedés, magasvérnyomás, pajzsmirigybetegség stb.) feltétlenül konzultáljatok kezelőorvosotokkal. Ha az elmúlt időszakban inkább a vizit halasztását választottátok, tovább ne várjatok semmiképp.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?