Online időpontfoglalás

Mi történik a parodontológiai viziten?

Dr. Ujj Krisztina, parodontológusunk betekintést enged a fogágybetegség-gyanús vizit részleteibe.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Mi történik a parodontológiai viziten?

A fogágybetegség kicsit olyan, mint a cukorbetegség: ha valaki fogágybeteg, sajnos az is marad. Ellenben, ahogy a cukorbeteg követi a diétát, beadja az inzulint, úgy, ha a fogágybeteg is betartja az adott tanácsokat, teljesen tünetmentesen és egészségesen folytathatja életét.

Szakemberként abban tudnunk segíteni, hogy megismertessük a páciensekkel a saját fogművüket, hiszen mindenki szájában máshogy állnak a fogak, ezért egyéni felelősségünk az is, hogy megtanuljuk a fogaink helyes tisztítását.


Fontos, hogy tisztázzam a páciensekkel, a fogágybetegség gyógyulásáért én a rendelőben 30%-ot tudok tenni, míg ők azzal, hogy tartják magukat az átbeszéltekhez, regeneráció 70%-át tudják hozzátenni.


A panasszal érkező pácienseknél először panoráma röntgenfelvétel készül, ezen keresztül jól látható az íny alatti fogkő vagy a csontpusztulás is.

Ezt követően a klinikai vizsgálat során egy tompa végű kalibrált szondával megvizsgálják az ínyszél mentén található tasakokat, melynél egy úgy nevezett szűrési indexet veszünk fel. Három milliméterig az íny nem direktben tapad a fogakra, vagyis, ha ennél mélyebbre ér le a szonda, illetve, ha ehhez ínygyulladás vagy csontpusztulás társul, akkor meglévő fogágybetegségről beszélhetünk.

Egy egészséges íny megszondázása nem válthat ki vérzést, ha ez mégis megtörténne, akkor már egy marginális ínygyulladás, vagyis egy fogíny-szélről kiinduló gyulladás van jelen a szájban.


Mire számíthatok az első alkalommal?

Az első parodontológiai vizsgálat 45-60 perces, attól függően, hogy a páciensnek mennyi kérdése van, vagy csak végighallgatja és otthon dolgozza fel a kapott információt.

A kezelés során elkészül a röntgen, felvesszük az indexet, fotóval dokumentáljuk a kiindulási státuszt, hogy rögzítsük, honnan indult a kezelés és merre halad az ezt követő vizsgálatok során.

Szájhigiénés oktatásként lepedékfestéssel megnézzük, vannak-e problémás helyek, amik kimaradnak a fogmosási rutin során, így a páciens is tudatosíthatja magában, mely területekre érdemes odafigyelnie fogtisztításkor.

Ezt követően az irányított biofilm-terápia keretében egy Air-Flow fogtisztító készülékkel tisztítjuk meg a fogak felszínét, a puha lepedéket homokfúvóval tüntetjük el, ha ez a réteg megkövesedett, úgy a fogkövet is érdemes eltávolítani.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?