Online időpontfoglalás

Mikor mossunk fogat?

Jelen blogunkban arra keressük a választ, hogy mi az ideális időpont a fogmosáshoz.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Mikor mossunk fogat?

Fogaink épségének megőrzése érdekében ugyanis nem mindegy, milyen technikával, milyen eszközzel, mikor és hányszor mosunk fogat. Általánosságban azoknak, akiknek jó állapotban van a fogsoruk, napi két fogmosás a javasolt: reggel és este 2-3 percig, hogy a fogszuvasodást és gyulladást okozó lepedéket eltávolítsuk. Nem árt azonban fogat mosnunk a nagyobb étkezések és a nassolás után sem. Különösen azoknak, akik fogbetegségben szenvednek, koronájuk, pótlásuk, vagy fogszabályzójuk van. Nem mindegy azonban, hogy a fogmosás mikor következik be az étkezések után, ha szeretnénk megóvni a fogzománckunkat.


Miért fontos az időzítés?

Étkezést követően a szájüreg pH- értéke egy időre lecsökken, savassá válik. Ez azért következik be, mert a szájban természetesen előforduló baktériumok a szájban visszamaradt szénhidrátot elkezdik lebontani és közben savat termelnek. Ezek a savak felpuhítják a zománcot, ha pedig ebben a felpuhult állapotban fogat mosunk, akkor a fog zománca sérül. Ezért várjunk 30-60 percet étkezést követően, amikorra a savas állapot megszűnik és a szájüreg egyensúlyba kerül, a puha zománcréteg újra megszilárdul. Különösen fontos betartani savasságuk miatt ezt az időt gyümölcsök és zöldségek, tea és szénsavas italok elfogyasztása után.


Reggeli előtt vagy után jobb fogat mosni?

Sokaknak – legalábbis azoknak, akik nem otthonról dolgoznak – nincs ideje várni 60 percet reggelit követően, ezért javasolt megejteni a fogmosást még az első étkezés előtt. Különösen ügyeljünk arra, hogy kávézást követően is kivárjuk ezt az időt. Ha időnk engedi, akkor a reggelit követően 60 perccel is mossunk fogat!


Kerüljük a nassolást!

Nemcsak alakunk, de fogaink érdekében is érdemes minimalizálnunk a gyakori szénhidrátbevitelt, a szénsavas és cukros üdítők fogyasztását, hiszen ezek hosszan tartó PH csökkenést eredményeznek, mely következményében károsodik a fog keményszövete és lyuk alakulhat ki. Az esti fogmosást követően pedig már csak tiszta vizet igyunk!

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?