Online időpontfoglalás

Milyen tünetei vannak a szerelemnek?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Milyen tünetei vannak a szerelemnek?

Itt a Valentin nap, minden a szerelemről szó. Aki szerelmes, annak szép a világ, repkednek a pillangók, és nem tudja letörölni a mosolyt az arcáról. Túl rózsaszín álomvilág, vagy tényleg vannak tünetei a szerelemnek? Dr. Bajnok Éva endokrinológus szakorvosunk segít nekünk a diagnózis felállításában.

Love is in the air

Az illatok nagyon fontos szerepet játszanak a vonzalom kialakulásában. Ezért a jelenségért az úgynevezett feromonok felelősek.  Ezek olyan anyagok, amelyek információt hordoznak az érzelmekről, a hormonszintről, a szexuális vágyról és a termékenységről.  Van egy nehezen definiálható illatuk, amit a bőrünkön keresztül párologtatunk magukból. Nőknél a feromonok peteéréskor áramlanak leginkább, hiszen ilyenkor a legtermékenyebbek, ilyenkor szeretnének leginkább figyelmet kapni. Ez az illat befolyásolja, hogy kit tartunk szimpatikusnak, kihez vonzódunk. Más szóval, hogy kivel „működik a kémia”.  

shutterstock_125922299_blog.jpg

A szerelem kémiai hírvivői

Az illatok tehát segítenek a vonzalom és a szimpátia kialakításában. De mi okozza az elvarázsolt állapotot? Vegyük sorra a szerelem kémiai hírvivőit.

Adrenalin: izgalom, és pillangók a hasban

Az adrenalinról tudjuk, hogy stressz hatására szabadul fel a szervezetben, de az talán kevésbé ismert, hogy a vonzalom kialakulásában is szerepe van. Ettől a hormontól ver gyorsabban és erősebben a szíved, ha a szerelmeddel találkozol, ettől érzel izgatottságot, ha vele vagy, és a pillangókat is ez repteti a hasadban.  

Dopamin: függőség és rózsaszín köd

A dopamin szerepet játszik a motiváció, a függőség, a figyelem és a vágy kialakulásában.  Emiatt van az, hogy állandóan a másikra gondolsz, szinte mindenről ő jut eszedbe, gyakorlatilag a kábítószereddé válik. Nem eszel, nem iszol, és rózsaszín köd vesz körül. Ha a szerelmedre gondolsz, a szervezetedben mindig megemelkedik a dopamin szintje, ezért gyakorlatilag ördögi körbe kerülsz: nem tudod és nem is akarod őt kiverni a fejedből.

shutterstock_129551171_blog.jpg

Szerotonin: vakká tesz

Ha erős vonzalmat érzünk valaki iránt, a szerotonin szint lecsökken a szervezetben, ettől „veszítjük el a fejünket”, ha szerelmesek vagyunk.  Ilyenkor van az, hogy senki mást nem veszünk észre, és a nagy ő hibái sem tűnnek fel. Úgy érezzük, hogy ő tökéletes.

Tesztoszteron: hajt a libidó

Nemcsak a férfiak, hanem a nők szexuális vágyának beindításáért is a tesztoszteron felelős. A petefészekben kis mennyiség termelődik ebből a hormonból, és ez ébreszti fel a nők libidóját.

Oxytocin: erős kötelék

Ha a vonzalom és a kezdeti fellángolás erősebb érzelmekké alakul, akkor az oxytocin dolgozik bennünk. Ez a hormon fokozza a bizalmat és csökkenti a félelemérzetet. Felelős az erős, monogám kapcsolatok kialakulásáért. Ilyenkor érzed azt, hogy elköteleződsz a másik mellett, és egy csapat lesztek. Az oxytocin segíti egyébként az anya és gyermeke közötti kötődést erősítését is.

shutterstock_156882656_plasztika_blog.jpg

Sok mindenért felelősek az illatok és a hormonok, de nem csupán ez határozza meg, hogy ki iránt érzünk szerelmet és kit választunk párunknak. A kezdeti szikra kipattanása és a varázslatos érzés viszont nagyrészt ezeknek köszönhető.

Happy Valentine’s day! :)

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?