Online időpontfoglalás

Most kell felkészülni a síszezonra!

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Most kell felkészülni a síszezonra!

Sokak számára a téli időszak legjobb része a pár napos kikapcsolódás a síszezonban. A síelés és snowboardozás nagyon különleges élmény és sokan minden évben ragaszkodnak ehhez a programhoz, még akkor is, ha az év többi részében kevés időt fordítanak a testmozgásra. Különösen azoknak szeretnénk tanácsokat adni, akik magukra ismertek ebben, hiszen a fizikai terhelésre lelkiismeretesen fel kell készülni. Dr. Ruzicska Éva Ph.D. reumatológusunk segítségével elmondjuk, hogyan kell ezt helyesen tenni.

 shutterstock_403536148.jpg

Fizikai felkészülés tudatosan

A cél az, hogy felkészítsük a testünket arra az akár 4-5 óra intenzív mozgásra, ami egy nap alatt vár ránk. Ha ehhez nem vagyunk hozzászokva, netán ülőmunkát is végzünk a hétköznapokban, akkor komoly sérüléseket szerezhetünk. A felkészülés során nem elég, ha egyszerűen elmegyünk néhány alkalommal az konditerembe, ennél sokkal koncentráltabban érdemes megedzeni magunkat.

Mire épüljön a célzott edzés?

  1. Növelnünk kell állóképességünket. Végezzünk olyan gyakorlatokat, melyek megemelik a pulzusszámot és a légzőizmokat is edzik. Tökéletes mozgásforma a lépcsőzés, az ugrálókötelezés, a futás vagy a kerékpározás, melyek során váltogatjuk az intenzitást.
  2. Erősítsük izmainkat. Az erősítő edzések során érdemes azokat az izomcsoportokat előtérbe helyezni, amelyik a síelés és snowboardozás közben intenzíven dolgoznak. Ilyen a láb, a farizom, a hasizmok, a törzs izmai és a hát.
  3. Fejlesszük egyensúlyunkat. A sípályán legtöbbször instabil, nem kiszámítható felületen mozgunk, így nagy szükségünk van egyensúlyérzékünkre is.
  4. Készüljünk olyan mozgásformával, ami hasonlít a síeléshez. Ilyen a görkorcsolya vagy jégkorcsolya is, melyek során hasonló az izmok és ízületek terhelése, így még jobban felkészíthetjük testünket a különleges testmozgásra.

A fent említett speciális „szárazedzésre” azért van szükség, mert a megerősített izomzat segít kivédi az eséseket, valamint megelőzhető vele a hirtelen jövő erős izomláz is, ami miatt gyengébbek leszünk és így a sérülések veszélye is nő.

shutterstock_337042967.jpg

Hogyan segít ebben a reumatológus?

Szakorvos segítségét kérni nem csak egy sérülés után kell, de a felkészülés során is nagyon fontos. Abban az esetben, ha ízületi- vagy izomfájdalommal küzdünk, mindenképpen szükséges egy vizsgálat, időben az utazás előtt. Elképzelhető, hogy egyes reumatológiai problémákkal még speciálisabb felkészülésre van szükség, hiszen fájdalmakkal síelni vagy snowboardozni rendkívül balesetveszélyes. Ha szeretné megelőzni a bajt, látogasson el reumatológiai szakrendelésünkre, ahol Dr. Ruzicska Éva Ph.D. reumatológusunk segít a megfelelő állapotfelmérésben, majd a felkészülésben is, hogy nyugodt szívvel indulhasson el a téli kikapcsolódásra.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?