Online időpontfoglalás

Nem attól félünk, amitől kellene

Sok mindentől félünk életünk során. Sokaknak az orvosi vizsgálatok legalább annyi stresszt okoznak, mint a legkeményebb egyetemi szigorlat. Itt van például a mellrákszűrés.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Nem attól félünk, amitől kellene

Mai blogbejegyzésünkben dr. Bartus Anikó, az RMC Clinics radiológus szakorvosa beszél szívügyéről, a mammográfia fontosságáról. Talán nincs olyan nő, aki ne gondolná: „félek a mammográfiától, mert az fáj”. Vagy „csak egy mellultrahangot szeretnék, mert az nem kellemetlen”. Radiológusként azon dolgozom minden nap, hogy a nők megtudják: két külön vizsgálatról van szó, amelyek egymást kiegészítik, a fájdalmas mammográfia pedig ma már sokkal inkább csak egy városi legenda.

A nők két leggyakoribb daganatos megbetegedését szűrő vizsgálat, a méhnyakrák szűrése és mellrákszűrés, azt gondolom olyan, mint egy házi feladat, amit nagyon ritkán kérnek számon. Ránk bízzák, megcsináljuk vagy sem. Mi pedig hajlamosak vagyunk halasztgatni, csalánba nem üt a mennykő alapon. Az évenként javasolt vizsgálat másfél évre csúszik ki, hiszen tavaly(előtt) sem volt semmi, most is biztos rendben lesz minden.

Természetesen a páciens döntése, hogy kér-e mammográfiát, vagy csak emlő ultrahang vizsgálatot végeztet, de tudnia kell, így nem kaphatunk teljes képet a szövetállományról. Az emlőrákszűrés elsődleges vizsgálata a mammográfia. A röntgenfelvételen olyan meszesedések is diagnosztizálhatók, amelyek ultrahang vizsgálattal nem jeleníthetők meg , és rosszindulatú elváltozást jelezhetnek. Panasz vagy tapintható elváltozás esetén 35 éves kor felett mindenképpen el kell készíteni a felvételeket. 35 éves kor alatt a radiológus dönti el, hogy szükséges-e mammográfia végzése vagy elegendő csak az ultrahang vizsgálat. Én minden aggódó pácienssel átbeszélem, hogy mik a félelmei, milyen a kórtörténete és kiválasztjuk a számára megfelelő vizsgálati módot.


El kell tudni dönteni, mi az, ami szükséges és fontos, és mi az, amitől tényleg félni kell. A nők körében az egyik vezető halálozási ok a mellrák. A harmadik leggyakoribb rákfajta a nők daganatos megbetegedései között. Magyarországon évente 5400-5500 új emlőrákos beteget fedeznek fel . Az emlőrák korai stádiumban nem okoz fájdalmat, kezdetben semmilyen tünettel nem jár. A rák növekedésével azonban megjelennek olyan változások, amire a nőknek oda kell figyelniük:

  • duzzanat, ödéma , tapintható csomó az emlőben vagy a hónaljban
  • az emlő alakjának, körvonalainak megváltozása a tükör előtt felemelt és leengedett kar esetében.
  • az emlőbimbó bőrének ekcémaszerű kisebesedése vagy a bimbó befelé fordulása
  • az emlő bőrének megvastagodása ( ún. narancshéj- tünet)
  • az emlő bőrének duzzanata, pirossá, meleggé válása

 

A cél az, hogy az emlőrákot még panasz és tünetmentes korai stádiumban ismerjük fel, hiszen kis daganat esetén a gyógyulás esélye közel 100%. Ne féljünk a vizsgálattól, és évente írjuk be a naptárba az esedékes időpontot, havonta pedig végezzünk önvizsgálatot! Bármilyen gyanú esetén azonnal kérjünk vizsgálatot, panaszmentes esetben pedig évente ajánlott a mammográfia elvégzése.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk