Online időpontfoglalás

Puffadok a pékárutól, akkor most gluténérzékeny vagyok?

A gyakori puffadás kellemetlen, akar komolyabb fájdalommal is járhat.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Puffadok a pékárutól, akkor most gluténérzékeny vagyok?

Sokak életét keseríti meg a puffadás, az ezzel járó hasi fájdalom, egyéb kellemetlenségek. Gyakran viszonylag egyszerűen orvosolható táplálkozási hibák állnak a háttérben. Többek között lehet szó egyszerre túl nagy mennyiségű étel vagy ital elfogyasztásáról, rendszertelen étkezésről, vagy egyszerűen ún. puffasztó ételekről.

Ilyen élelmiszerek pl. a hagyományosan "k-betűsnek" nevezett zöldségek vagy a hüvelyesek, ezek nagyobb mennyiségben szintén felelősek lehetnek a tünetekért. Ezek ugyanakkor értékes, tápanyagban gazdag élelmiszerek, amelyeket nem érdemes az étrendünkből elhagyni. Ehelyett csökkenthetjük az egyszerre elfogyasztott mennyiséget, például lencse és rizs keverékét fogyasztjuk köretként. Alkalmazhatunk különböző főzési praktikákat is, mint a fedő nélküli főzés (így kevesebb puffasztó hatású illóanyag marad az ételben), vagy az emésztést segítő fűszerekkel (pl. kömény, majoránna) ízesítés, vagy a hüvelyesek áztató vizének kiöntése.

Egyes édesítőszerek, az ún. cukoralkoholok (pl. a xilit, azaz nyírfacukor, maltit, szorbit) is okozhatnak puffadást, akár hasmenést. Sokszor észre sem vesszük, hogy a megvásárolt élelmiszerek ezeket tartalmazzák, érdemes a címkét megnézni. A puffadás hátterében ezeken túl gyakran egy aktuális gyomorfertőzés, vagy mozgásszegény életmód, stressz áll.


Ha a kellemetlen tünetek gyakran vagy hosszabb ideig fennállnak, erős panaszokat okoznak, érdemes azokat komolyan venni és gasztroenterológus szakorvost felkeresni. A tapasztalat szerint hajlamosak vagyunk gyorsan bűnöst kiáltani: biztosan a glutén a ludas! Sokan joggal érzik, hogy a nyugati típusú táplálkozással gond van, nagy mennyiségű, fehér lisztből készült pékáru elfogyasztása nemcsak elhízást, hanem akár emésztési gondokat is okozhat. Mielőtt azonban egy fontos alap élelmiszert, a búzát elhagynánk a táplálkozásunkból, érdemes kivizsgáláson részt venni. Ha a panaszok hátterében élelmiszert gyanítunk, az elfogyasztott ételekről és a tünetekről vezessünk ún. táplálkozás-tüneti naplót! Ennek vezetésében, kiértékelésében dietetikus segíthet.


A puffadás hátterében különböző eredetű kórképek állhatnak. Csak néhány példát említve: szó lehet bizonyos cukrokra való érzékenységről (pl. laktóz-intolerancia), emésztési és motilitási zavarokról, a bél hasznos baktériumflórájának sérüléséből adódó, vagy gyulladásos bélbetegségekről is. A diagnózis ismeretében – az orvosi terápiát kiegészítve – célzottan tudunk olyan étrendet javasolni, ami segít a tünetek megszüntetésében.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?