Online időpontfoglalás

Ússzuk meg ép bőrrel

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Ússzuk meg ép bőrrel

Már sokszor hallottuk azt a kifejezést, hogy melanoma, de valójában tudjuk, pontosan mi az? A melanoma a bőr festéktermelő ún. melanocita sejtjeiből kiinduló bőrrák, mely legtöbbször a bőr napfénynek kitett területein jelenik meg. A genetikai hajlam (a bőrtípus, a vörös vagy szőke haj, fehér, szeplős bőr), a testen lévő sok illetve nagy anyajegy eleve hajlamosít a betegségre, de a melanoma megjelenésében nagyban szerepet játszik az UV terhelés, azaz a napozás és szoláriumozás is.

Az persze nehezen megoldható, hogy elkerüljük a napot, és nem is ez a megoldás. Elég pár dologra odafigyelnünk, hogy nagy eséllyel elkerüljük a melanomát.

melanoma1_1.jpg

Hogyan előzhető meg a melanoma?

  • Csakis jó minőségű fényvédőt vegyünk. Alaposan olvassuk el a leírást és tartsuk be a használati útmutatást. Egy jó naptej az UV-A és az UV-B sugarak ellen is védelmet nyújt.
  • Sajnos a napozószerek sem adnak 100%-os védelmet az UV-sugaraktól, így a napot 11-16 óra között kerüljük.
  • Óvakodjunk a leégéstől. Fényvédő nélkül semmiképp se napozzunk, akkor se, ha nem vagyunk hajlamosak a leégésre.
  • A szabadban tartózkodásunk ideje alatt mindig viseljünk sapkát és könnyű, a testet minél jobban fedő ruhát. Gyermekeinkre ez még fokozottabban érvényes. Cél, hogy bőrünk napfény-terhelését alacsony szinten tartsuk.
  • Alaposan ismerjük meg a testünkön található anyajegyeinket. Figyelmeztető tünet, ha egy anyajegy vastagsága, színe vagy mérete más lesz. Megváltozhat az alakja, a korábban szimmetrikus anyajegy szabálytalanná válhat, sötétedhet vagy többszínűvé válhat, súlyos esetben akár vérezhet. Az addig ép bőrön is megjelenhet gyanús elváltozás. Ezekben az esetekben azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz.

melanoma2.jpeg

Ha nem észlelünk bőrünkön semmilyen változást, akkor is érdemes évente egyszer felkeresni egy bőrgyógyászt, mivel a melanoma kezdeti stádiuma nagyon hasonló az ártalmatlan anyajegyekhez, ezért csak bőrgyógyász tudja megállapítani, hogy egy bőrelváltozás jó vagy rosszindulatú-e. Az időben történő felismerés és eltávolítás nélkül a melanoma igen agresszív, gyorsan képes áttéteket okozni a belső szervekben.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?