Online időpontfoglalás

5 tipp, amivel enyhíthető nyáron a menopauza okozta hőhullám

A nők 75-80 százaléka tapasztal hőhullámokat a változókorban, amelynek intenzitása, gyakorisága és időtartama egyénenként eltérhet. Blogunkban Dr. Baló Tímea endokrinológus gyűjtött össze pár tanácsot, amivel enyhíthető a tünetek kellemetlensége.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
5 tipp, amivel enyhíthető nyáron a menopauza okozta hőhullám

1. Válasszunk vékony, lenge, jól szellőző anyagokból készült ruhát. A hosszú pamut és lenvászon darabok, amelyek nem simulnak a bőrhöz, csökkenthetik a melegérzetet, és védenek a közvetlen napsugárzástól is.

2. A vízpótlás rendkívül fontos nyáron, ami a menopauza okozta hőhullámokat is képes enyhíteni. Ugyanakkor ne csak igyunk, lehetőség szerint vegyünk napközben hűsítő zuhanyt vagy használjunk testpermetet.

3. A táplálkozásra is érdemes a klimax időszakában – főként nyáron – odafigyelni. A mediterrán étrendet követő nők körében kisebb a hőhullámok előfordulásának gyakorisága, míg a szénhidrátban és zsírban gazdag étkezés, forró, fűszeres ételek, édesítőszerek ronthatják a tüneteket.

4. Bár a menopauza járhat súlygyarapodással, nyáron érdemes kerülni az intenzív testmozgással járó gyakorlatokat és szabadidős tevékenységeket, mivel ezek fokozott testhőemelkedéshez, izzadáshoz vezetnek, ezzel erősítve a hőhullámokat. A rendszeres mozgás azonba mindenképp ajánlott a klimax időszakában. A nyári melegben ezt mindig hűvösebb helyiségben végezzük, és válasszunk olyan gyakorlatokat, amelyek nem emelik meg túlzottan a pulzusszámot.

5. A menopauza testi és lelki tüneteinek enyhítéséhez elengedhetetlen a támogató közeg, és ajánlott az orvosi konzultáció, ugyanis a tünetek enyhíthetők. Például hormon pótló terápiával, ami segíthet a hőhullámok, hangulatingadozás, alvászavarok, libidócsökkenés és hüvelyszárazság megelőzésében és nem jelent nagyobb kockázatot, mint a fogamzásgátlás.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk