Online időpontfoglalás

A cukorfogyasztás egyenes út a cukorbetegség felé?

Nem, de a cukros étrend túlsúlyhoz és elhízáshoz vezethet, ami a 2-es típusú cukorbetegség legjellemzőbb kockázati tényezője.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
A cukorfogyasztás egyenes út a cukorbetegség felé?

Blogunkban a diabetológus szakorvos végigveszi azokat a hétköznapi élelmiszereket, amik valós veszélyt jelenthetnek egészségünkre.

 

Cukros étrend

Akinek a táplálkozása zömmel édességekből áll, például már reggelire egy mogyorókrémes vagy csokikrémes fehér kenyeret eszik, tízóraira édeskekszet fogyaszt, ebédre szintén az édesebb ételeket preferálja, mint például a palacsinta, azok bizony veszélyben vannak.

Fontos, hogy egészében kell nézni az egyént, ha minden nap megeszik egy sort a tábla csokoládéból, de mellette mozog és egészségesen étkezik, akkor nyugodtan eheti azt ugyanilyen mérsékelten élete végéig, nem valószínű a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása.


Energiaitalok

A mai civilizált, rohanó világban ezek a cukros szénsavas üdítőitalok jelentik a legnagyobb veszélyt, mert sokan ezekből pótolják az ajánlott napi 2-3 liter folyadékmennyiséget. Koffeintartalmuk miatt ezekre könnyen rászokhatnak az emberek, emellett számos olyan komponensük is van, ami addiktív hatású lehet, bevitel hiányában pedig fejfájás, aluszékonyság vagy koncentrációzavar jelenhet meg.


Szénsavas üdítők

Nagyon sok betegem van, aki kólát iszik egész nap, mert abból szerzi az energiát. Sajnálatos módon a kóla rengeteg cukrot tartalmaz, de a tévhittel ellentétben nem a cukortól válnak függővé az emberek, hanem a benne lévő rengeteg más anyagtól (például a már fent említett koffeintől). A cukormentes változat sem jobb, mert az jellemzően kioldja a csontokból a kalciumot, általánosan tehát a fogak lehetnek veszélyben a túlzott fogyasztásától, a nőknél ezenfelül később is okozhat problémát, ugyanis ők hajlamosabbak a csontritkulásra.

Orvosi szemmel nézve: visszafogott fogyasztással - mondjuk egy héten 1-2 pohárral, amikor nem jut hozzá a kávéjához - nem kell cukorbetegség kialakulása miatt aggódni, azonban fontos hangsúlyozni, hogy ez ne váljon mindennapossá.


Gyorsételek

A leggyakoribb hiba a gyorséttermi táplálkozásnál, hogy mindenbe tesznek cukrot: egy hamburger rendelésénél a húspogácsa receptje is tartalmaz hozzáadott cukrot, maga a kenyér vagy zsemle buci is kifejezetten magas cukortartalmú, ráadásul a szószokról is elmondható ugyanez. Hasonló a helyzet az éttermi ételeknél, kifejezetten kérni kell a reform jellegű ételeket, mert Magyarországon a közétkeztetésben vagy akár egy munkahelyi menzán a főzelékbe is gyakran beleteszik a cukrot.

Nagyon körültekintőnek kell lenni abban, hol és milyen recept alapján készült ételt eszik az ember. A legjobb az, amit otthon készít el, és ha valaki nagyon egészségtudatosan táplálkozik, akkor hétvégén, vagy amikor van ideje, főzzön meg több napra való ételt, dobozolja be, egy részét tegye be a fagyasztóba és minden nap vegyen ki egy kis adagot - javasolja a diabetológus.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk