Online időpontfoglalás

Egy kevésbé ismert betegség - az RS vírus

Egy tragikusan végződő eset után sok kérdés merült fel egy kevésbé ismert betegség kapcsán.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Egy kevésbé ismert betegség - az RS vírus

Míg az intenzív influenzajárványról szinte minden nap hallunk, olvashatunk, addig egy igen súlyos fertőzésről, a kisbabákat veszélyeztető RS-vírusról nem igazán. Dr. Vojnisek Zsuzsanna, gyermekgyógyász szakorvosunk összegezte a legfontosabb tudnivalókat.

 

Mi az RSV?

Az RSV (respiratory syncytial virus) egy légúti vírusfertőzés. Cseppfertőzéssel terjed, így nem is olyan különös, hogy a gyermekek többsége átesik rajta. Nagyobb gyermekeknél, felnőtteknél náthaszerű tünetekkel jelentkezik, viszont csecsemőknél végzetes lefolyású is lehet. A szezonális fertőzésnek a téli hónapokban van a csúcspontja, ekkor van a legtöbb megbetegedés, leggyakrabban a 3-4 hónapos csecsemőknél.

Különösen veszélyeztetettek az éretlen, fejletlen tüdejű babák (jellemzően koraszülöttek), és a légúti- vagy szívfejlődési rendellenességgel született csecsemők. Ezeknél a babáknál sokkal súlyosabb tünetekkel számolhatunk, mint egészséges társaiknál. Ha ebbe a rizikócsoportba tartozik gyermekünk, akkor fokozottan figyeljük állapotát, főleg, ha a családban van náthaszerű megbetegedés. Intő jel lehet, ha kisbabánk hurutossá válik, vagy köhögési rohamokat észlelünk. Ilyen esetekben mindenképpen forduljunk gyermekgyógyászhoz.

Létezik már védőoltás, melyet a 32. terhességi hét előtt született kisbabák kaphatnak meg támogatott formában, illetve egyedi elbírálás alapján légúti- vagy szívfejlődési rendellenességgel született csecsemők.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk