Online időpontfoglalás

Korai tavasz után kullancsinvázió

A kullancsszezon jellemzően áprilisban indul és egészen szeptemberig tart.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Korai tavasz után kullancsinvázió
Általában a legtöbb kullanccsal nyáron találkozhatunk, de az idei korai tavasz miatt korábban és tömegesen jelennek meg ezek a komoly veszélyt is hordozható atkák.
 
A fertőzött kullancsok két emberre veszélyes betegséget hordoznak: a Lyme-kórt és a kullancs-encephalitist.
 
A Lyme-kórkorai stádiumban nem okoz tüneteket. Fertőzést követően pár nappal, de akár 1-2 hónappal is jelentkezhetnek a panaszok. Legjellemzőbb tünetek: fejfájás, levertség, láz, izomfájdalom, a környező nyirokcsomók duzzanata és az ún. vándorló bőrpír, ami körkörösen, kokárdaszerűen terjed a bőrön. A Lyme-kór a megfelelő antibiotikum adásával gyógyítható.
 
A kullancs-encephalitis (agyvelő- és agyhártyagyulladás) vírus okozta megbetegedés, mely antibiotikummal nem kezelhető. Tünetei az influenzához hasonlóak, láz, fejfájás, rossz közérzet, végtag- és izomfájdalom. Itt még fontosabb a megelőzés, hiszen a Lyme-kórral ellentétben védőoltással elejét vehetjük a súlyos állapotok kialakulásának. Az oltás 3-5 évig nyújt védelmet a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen. A teljes védettség kialakulásához az első évben két oltást kell beadni, a másodikat egy hónappal, a harmadik, emlékeztető oltást pedig egy évvel az első adag után.

Mi tegyünk, ha megcsíp a kullancs?
 
A legnagyobb körültekintés ellenére is előfordulhat, hogy egy-egy kirándulást, szabadtéri programot követően gyermekünkön vagy saját bőrfelületünkön kullancsot találunk. Fontos, hogy a lehető leggyorsabban távolítsuk el a bőrből. A legegyszerűbb, ha egy szemöldökcsipesszel megfogjuk a kullancsot a fejéhez legközelebbi ponton, ügyelve, hogy ne nyomjuk meg a potrohát, és egy mozdulattal húzzuk ki a bőrből. A csípés helyét betadinnel fertőtlenítsük le. Nem gond, ha a kullancs feje az eltávolítás után a bőr alatt marad, nem kell piszkálni, mert néhány nap alatt a szervezet kilöki magából. Amennyiben félünk magunk kiemelni a kullancsot, a lehető leghamarabb kérjünk orvosi segítséget.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?