Online időpontfoglalás

Egyetlen fog is nagyon hiányozhat: erre figyeljünk, ha fogpótlás előtt állunk

A foghiány nem csak a mosolyunkat ronthatja el, mert számos „nem várt” következménnyel járhat. Szerencsére ma már többféle módszerrel pótolhatjuk a hiányzó fogat.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Egyetlen fog is nagyon hiányozhat: erre figyeljünk, ha fogpótlás előtt állunk

A fogak elvesztése nemcsak esztétikai, hanem funkcionális és gyakran lelki problémát is jelent, hiszen akár egyetlen fog hiánya miatt is zavart szenvedhet a rágás, a beszéd és az arcizmok működése. Szerencsére ma már többféle módszerrel pótolhatjuk a hiányzó fogat. Nézzük, melyik miért előnyös.

A foghiány nem csak a mosolyunkat ronthatja el, mert számos „nem várt” következménnyel járhat.

  • A szomszédos és a szemközti fogak elmozdulása: Ha egy fog hiányzik, akkor a mellette lévő fogak hajlamosak bedőlni vagy előre mozdulni, a szemközti fogak pedig kinőni a helyükről, hogy zárják a kialakult rést. (csúszni). Ez a fogak pozíciójának és ezáltal a közöttük lévő rés megnövekedéséhez vezet. A harapás megváltozik, a fogak elkopnak, túlterhelődnek, és hosszabb távon olyan komplex problémák alakulhatnak ki, amelyeket olykor bonyolult, hosszabb időt igénybe vevő és költségesebb kezelésekkel lehet csak megoldani.
  • Csontsorvadás: A fogak nemcsak a rágást segítik, hanem a körülöttük lévő csont(ok) szintjét is megtartják. Ha egy fog hiányzik, akkor a csont nem kap elegendő ingerlést, és elkezd leépülni. Ez az arcformánk megváltozásához, az arcbőr megereszkedéséhez, az öregedés jeleinek korai megjelenéséhez vezethet.
  • Rágási és emésztési problémák: Ha egy fog hiányzik, akkor a rágás nem lesz olyan hatékony és kiegyensúlyozott, mint volt korábban. Az étel nem lesz megfelelően aprítva és pépesítve, ami megnehezíti a nyelést, és emésztési problémák kialakulásához vezethet.
  • Beszédzavarok: A fogak fontos szerepet játszanak a beszédhangok képzésében, különösen a „sziszegő” hangoknál, mint például az sz, z, c, cs, zs. Ha egy hangképző fog hiányzik, akkor a beszéd „pöszévé”, nehezen érthetővé válhat.
  • Esztétikai és pszichológiai hatások: A foghiány nemcsak a külső megjelenésünket, hanem az önbizalmunkat is befolyásolhatja, hiszen a hiányzó fog(ak) miatt sokan szégyellik a mosolyukat. Ez csökkentheti az önértékelést és a szociális kapcsolatokra is negatív hatással lehet.

Mindezek a következmények azt mutatják, hogy a foghiány egyáltalán nem elhanyagolható probléma, hanem komoly egészségi és életminőségi kockázat. Ezért fontos, hogy minél előbb pótoljuk a hiányzó fogat, és megelőzzük a további kellemetlenségeket.

Hogyan pótolhatjuk a hiányzó fogat?

Egyetlen sorközi foghiány pótlása történhet háromtagú hídpótlás készítésével vagy implantátum beültetésével is.

A hídpótlás olyan fogtechnikai megoldás, amellyel a hiányzó fog helyére (azt áthidalva) egy hídtagot helyeznek el, amelyet a szomszédos fogakra rögzítenek. Előnye, hogy viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és nem igényel sebészeti beavatkozást. Hátránya viszont, hogy a szomszédos fogakat is le kell csiszolni, ami az ép foganyag veszteségével jár. Emellett a hídpótlás nem képes megőrizni a korábbi fogíny és a csont szintjét és egészségét, emiatt idővel további fogvesztéshez vezethet.

Az implantátum olyan fogpótló eljárás, amely a hiányzó fog gyökerét egy titánból készült csavarral helyettesíti, amelyet a fogmederbe ültetnek be. Az implantátumra ezután egy koronát rögzítenek. Előnye, hogy stabil, tartós és természetes hatású megoldást nyújt, nem károsítja a szomszédos fogakat, valamint fenntartja a fogíny és a csont állapotát. Hátránya viszont, hogy drágább, mint a hídpótlás, ráadásul többször kell megjelenni a fogorvosnál.

Minél később kerül sor az implantációra, annál nagyobb az esély arra, hogy az állkapocscsont sorvad. A beültetés előtt tehát szükség lehet csontpótlásra is, ha a fogmeder paraméterei nem felelnek meg az implantátum befogadására. Érdemes már foghúzás előtt konzultálni a fogorvosunkkal a következő lépésről, hiszen olykor a fogeltávolítás módja is befolyásolja a későbbi beültetés körülményeit. Továbbá vannak olyan esetek is, amikor a foghúzás után azonnal, egy ülésben beültethető a műgyökér, amellyel jelentősen rövidebb lesz a gyógyulási és ezáltal a teljes kezelési idő.

Melyik fogpótló eljárást válasszuk?

A fogpótlás választása egyéni döntés, ami a foghiány mértékétől, a fogak állapotától, az anyagi lehetőségektől és a személyes preferenciáktól függ. A legjobb, ha konzultálunk a fogorvosunkkal, aki felméri a helyzetünket, és az előnyöket és hátrányokat ismertetésével a legmegfelelőbb megoldást javasolja.

Ha fogpótlásra van szükségünk, olyan fogászati rendelőt válasszunk, ahol profi szakemberek a legmodernebb technológiákkal és anyagokkal dolgoznak. Ilyen rendelő az RMC Clinics Fogászati Központja, ahol a fogpótlás mellett olyan fogászati szolgáltatások is elérhetők, mint például a fogfehérítés, a fogszabályozás, a fogkő-eltávolítás, a fogágykezelés és egyéb fogmegtartó kezelések.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk