Online időpontfoglalás

Ételrendelés? Segítünk ebédet vagy vacsorát választani!

Az egészséges táplálkozás akadálya lehet, ha nincs időnk, kedvünk vagy éppen lehetőségünk főzni. Ilyenkor gyakran étterembe, kifőzdébe megyünk, vagy házhoz rendelünk. De hogyan válasszunk a rengeteg lehetőségből?

Ételrendelés? Segítünk ebédet vagy vacsorát választani!

A hazai egészséges táplálkozási ajánlás szerint (OKOSTÁNYÉR®) az egy nap során a tányérunkon lévő étel fele legyen zöldség/gyümölcs. A másik felének nagyobb részén, azaz kb. egyharmadán szénhidrátalapú köret, a kisebb részén pedig fehérjeforrás. Érdemes a tányérunkat ebédre vagy vacsoránál is hasonlóan „berendezni”.

A zöldség lehet párolt, sült, grillezett, de lehet saláta is. A savanyúság is számít! A gyümölcs lehet akár a desszertként elfogyasztott alma vagy mandarin, akár gyümölcskompót is.

Szénhidrátforrás lehet gabonaféle, pl. rizs, bulgur, kuszkusz, tészta, köles vagy burgonya, édesburgonya, kenyér, tortillalap stb.

Fehérjeforrás alatt a húst, halakat, tojást, sajtot értjük, de a növényi eredetű is remek választás (pl. tofu, lencsefasírt).

Olyan ételt válasszon tehát, amely nagyjából megfelel ennek a képnek, és minden élelmiszercsoportot tartalmaz. Ne válasszon túl alacsony szénhidráttartalmú ételt (pl. halszelet csak salátával). Ne válasszon olyant, amelyből hiányoznak a zöldségek (pl. sertéspörkölt galuskával). Ne válasszon alacsony fehérjetartalmú menüt (pl. főzelék feltét nélkül). Ha a fő élelmiszercsoportok közül valamelyik hiányzik, később éhesebb lesz, és fennáll a nassolás, a túlevés veszélye.

A zöldségköret természetesen nem csak saláta lehet. A hagyományos ízek kedvelői választhatnak főzelékeket, rakott és töltött ételeket is. A spenótfőzelék főtt burgonyával és tojással, a tökfőzelék fasírttal vagy a rakott zöldbab is megfelel ennek a képnek. Számít a leves zöldségtartalma is. Érdemes azonban egy tartalmas leves (pl. gulyásleves vagy krémleves) után könnyebb (és nem tésztaalapú) főételt választani.

Ha nincs ilyen választási lehetőség, akkor néhány trükkel módosíthatja az ételt. A sertéspörkölthöz ne fogyassza el az egész adag galuskát, inkább válasszon mellé savanyúságot, előtte zöldséglevest vagy utána gyümölcsöt egyen desszertként.

Törekedjen a változatosságra: minden élelmiszercsoport számos lehetőséget és ízélményt tartogat. Érdemes újdonságokat is kipróbálni!

Ha desszertre vágyik, ebéd után fogyaszthat gyümölcsöt vagy egy kis pohár gyümölcslét, esetleg néhány kocka csokoládét vagy akár tejeskávét. A tartalmasabb desszerteket (pl. sütemény) érdemes azonban uzsonnára meghagyni. Vacsora után az édesség már nem ajánlott.

Az OKOSTÁNYÉR® a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének és a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottságának ajánlásával készült.

https://www.okostanyer.hu/

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk