Online időpontfoglalás

Fogszuvasodás és kezelése - Mit tehetünk a szuvas fog ellen?

Érdemes már a korai tünetekkel felkeresni a fogorvost, mert számos kezelési lehetőség létezik, legyen szó fognyaki, fogközi vagy barázdaszuvasodásról. Ezek kialakulását, kezelését és megelőzését járja körül Dr. Ujj Krisztina fogorvosunk.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Fogszuvasodás és kezelése - Mit tehetünk a szuvas fog ellen?

Mit is értünk szuvasodáson?

Röviden: a szájban lévő lepedékben megtelepülő baktériumok által termelt savak által okozott, leggyakoribb fogkárosodást.

Részletesebben: minden étkezés után lepedék marad a fogakon; ha ezt a plakkot fogmosással nem tisztítjuk le alaposan rendszeresen, idővel már nem csak a száj normaflóra baktériumai (amikre szükségünk van) telepednek meg benne, hanem kórokozó baktériumok is. Ezek két irányban tudnak elindulni: a fogak felé szuvasodást okozni, és az íny felé ínygyulladást, fogágybetegségeket okozni. A szuvasodást a baktériumok által termelt savak fogják demineralizált (tehát ásványianyag tartalmát vesztett) területeken kialakítani.

 


Forrás: www.tero.com

 


Honnan tudom, hogy valami baj van a fogammal?

A szuvasodás kezdeti állapotában a legtöbb páciens azt veheti észre, hogy hidegre vagy édesre érzékeny a foga; ha belenéz a szájába, akkor fehéres, majd a szuvasodás előrehaladtával inkább barnás elszíneződést fedezhet fel a fogak felszínén.


Hogyan kezelhető a szuvasodás?

Ha a páciens fognyaki érzékenységet tapasztal ott, ahol nem látható szuvasodás, azt többnyire az enyhén szabaddá vált gyökérfelszín okozza. Ezeket a szabaddá vált fognyaki területeket csak cement borítja, ami sokkal hőátengedőbb, mint a zománc. Ilyenkor nem beszélhetünk foganyag hiányról vagy szuvas sérülésről, ezért a kezelésére is más megoldást javaslunk. A szenzitivitás enyhítésére különböző lakkok, ecsetelők alkalmazhatók, amikkel preventíven tudjuk kezelni a fogat, illetve vannak különböző fluoridos fogkrémek és habok, amiket hatásosan lehet ilyenkor használni.

Amikor viszont kialakult a (sok esetben szuvasodás okozta) foganyag hiány, akkor kezdeti stádiumban töméssel lehet ellátni a fogat. Ha a károsodás olyan mély, hogy a fogbélkamrát is érinti, akkor a gyökérkezelés is szükségessé válik. Amint pedig olyan nagy kiterjedésűvé lesz, hogy egy plasztikus tömés nem elég stabil benne, akkor fogtechnikus készítette betétekkel vagy koronákkal lehet ellátni ezeket a fogakat.


Miért fontos ezt időben elkezdeni?

Ha még nincs panasz, vagy csak hidegérzékenység jelentkezik a páciensnél, akkor általában egy kisebb töméssel kezelni lehet a fogat. Ha azonban már ráharapási érzékenységet is észlel, akkor a tömés nem biztos, hogy elegendő, ilyenkor a gyökérkezelés is szükséges lehet. Minél hamarabb „elkapjuk” a szuvasodást, annál kisebb lesz a foganyag veszteség, és annál kevesebb kellemetlenséggel jár majd a kezelés.


Hogyan könnyíti meg az iTero szken a fogak állapotának feltérképezését?

A szkennerdigitálisan rögzíti a fogak és az íny szerkezetét káros sugárzás nélkül, vagyis jó alternatíva például a kismamáknak és gyermekeknek is. Arra fejlesztették ki, hogy a szabad szemmel nem látható elváltozásokat feltárja, a változások követhetőek legyenek, nem mellesleg pedig minden egyéb technikánál precízebb eredményt ad 10-15 perc alatt.

 

Dr. Ujj Krisztina
fogorvos

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk