Online időpontfoglalás

Gyermekkori ujjszopás, helytelen rágás, hibás száj és nyelvmozgások

Ártatlan „rossz szokások”, vagy későbbi súlyos problémák forrásai?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Gyermekkori ujjszopás, helytelen rágás, hibás száj és nyelvmozgások

Az arcunk és fogsorunk helyes, szabályos és harmonikus fejlődését a helytelen táplálkozási folyamatok, a nem megfelelő rágás, a hibás száj és nyelvmozgások és különféle rossz szokások is negatívan befolyásolhatják. Az egyik legkárosabb szokás a gyermekek „időn túli” ujjszopása és cumizás: nyitott harapást eredményezhet, helytelen légzés és nyelvlökéses nyelés alakulhat ki tőle, amely később számos súlyos probléma forrásává válhat, ezért kezelni szükséges. Ebben nyújt segítséget RMC Fogászati Központunk logopédus-beszédtanára, Hevesi Gabriella.

A nyelvlökéses nyelés a csecsemő- és kisgyermekkor élettani sajátossága, hiszen a gyermek ezzel a technikával szopik. Alkalmazása az életkor növekedésével csökken, 4-5 éves korra pedig fokozatosan megszűnik. Ha azonban a nyelvlökéses nyelés 5 éves kor után is fennáll (például cumizás vagy ujjszopás miatt), oda kell figyelni rá és szakember segítségét kell kérni. Nyelvlökéses nyelés során ugyanis a két fogsor nem záródik, a nyeléshez szükséges vákuum létrehozásához az arc, ajak és nyak izmai túlságosan megfeszülnek, míg mások alul működnek. Ezek együttes hatására harapási rendellenesség, fognövekedési problémák és beszédhibák alakulhatnak ki.

Megoldást a myofuncionális (izomműködési) tréner használata jelenti, amely az izmok helytelen működésének korrigálásában, az állcsontok megfelelő fejlődésében és a növekvő fogak elhelyezkedésének korrigálásában is segítséget nyújt. Ezen kívül a “rossz” szokások (ujjszopás, cumizás) leküzdésében is jelentős szerepet játszik. Viselése közben nem lehetséges sem az ujjszopás, sem a cumizás. A tréner segítségével előkészíthető és lerövidíthető a jövőbeni rögzített fogszabályozó készülék viselésének időtartama is. A tréner viselési ideje átlagosan 8-12 hónap lehet. A folyamat során 4-6 hetente kontrollvizsgálat szükséges, amely során a logopédusunk ellenőrzi a harapás változását, a fogak anatómiai helyzetét, a nyelvizomzat működését és fejlődését. Amikor elértük az egyensúlyi állapotot a rágóízületben, az állkapocsban, valamint a nyelvpozícióban, véget ér a trénerhasználat.

Időpontot a következő telefonszámon tud egyeztetni: (+36 1) 392 0505.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?