Online időpontfoglalás

Ha jön a baba, megy a cica?

„Ha jön a baba, akkor megy a cica.”- vallják sokan ezt, bár egyre többen állítják, hogy semmi veszély nem fenyegeti a magzatot a házi kedvenc miatt, s mindez csak tévhit.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Ha jön a baba, megy a cica?
Mi tehát az igazság? Ha valaki több éve él együtt a macskával, akkor valóban nem károsodhat a kisbaba fejlődése? Vagy kezdjük túl „lazán” venni a baba-cica kérdést? Mit tegyünk, hogy ne kelljen megválnunk a négylábútól és, hogy a magzatot se tegyük ki semmilyen veszélyforrásnak?
 
 
Mi is az a toxoplazmózis? Mi okozza?

A toxoplazmózis a Toxoplazma gondii parányi egysejtű által okozott fertőzés. Az igen elterjedt kórokozóval világviszonylatban a népesség egyharmada fertőzött. Fertőzés igen ritkán influenza szerű tünetekkel - hőemelkedés, nyirokcsomó duzzanat, torokfájás - járhat, azonban zömében tünetmentesen zajlik le, így sokszor nem is vagyunk tudatában, hogy átestünk-e már ezen. 
 
A toxoplazma alapvetően állatról emberre képes fertőzni, tehát egyrészt melegvérű állatokkal terjed, viszont emberről emberre nem veszélyes. Kivételt képeznek ez alól a várandós anyukák, itt ugyanis friss fertőzöttség esetén a méhlepényen keresztül az anyáról a magzatra is átjuthat a fertőzés, (noha ez nem törvényszerű). Másik fontos fertőző forrás a mosatlan zöldség és gyümölcs, nem alaposan átsütött (hőkezelt) hús, és tej, de fertőzést okozhat a talaj szájba, szembe, orrba jutása (kisgyerekeknél a játszótéren, vagy pl. kertészkedés során) is.

 

Miért lehet veszélyes macskát tartani ott, ahol kisbaba van úton?
 
Nem véletlen, hogy a köztudatban a toxoplazmózis fogalma összekötődik a cicákkal, ugyanis a toxoplazma végső gazdái valóban a cicák. A fertőzött macskák bélrendszerében nagy mennyiségben elszaporodnak, majd a széklettel ürülve fertőzővé válnak. Ezzel magyarázható a fokozottabb fertőzés lehetősége ott, ahol a családdal él macska is.
 
 
Igaz az, hogy ha valaki mindig is cicát tartott otthonában, akkor már nem fertőződhet meg, s ezáltal a magzat sem?
 
Akinek van cicája otthon, az nagyon valószínűséggel áteshetett már korábban a toxoplazma fertőzésen. Ilyen esetben a fertőzés következményeként az immunrendszer beindítja a kórokozó elleni ellenanyag termelést. Korábbi fertőzést követően szinte minimális az újrafertőződés esélye, így ezekben az esetekben nincs veszélyben a magzat.
 
 
Hogyan tudjuk megelőzni, elkerülni a fertőzést, ha cicát tartunk? Elegendő, ha a macska almot naponta cseréljük, és tisztán tartjuk?
 
A várandósság alatt és születést követően is fontos a fokozott higiéniás szabályok betartása, mely természetesen házi kedvenceink körüli teendőket is magába foglalja.  Különösen ajánlott ebben az időszakban a mindennapos, rendszeres alomtisztítás. Ez azért is kiemelt jelentőségű, mivel a macska székletével a külvilágba ürített paraziták 24 óra elteltével válnak fertőzővé, mely így megelőzhető.
 
Ha megoldható, akkor a terhesség ideje alatt ne a kismama tisztítsa a macska almot, fontos a simogatás, játszás után alaposan kezet mosni. Ha ez nem megoldható, érdemes kesztyűvel , esetleg szájmaszkban végezni a tisztítást.
 
Mivel a rágcsálók és madarak is lehetnek a parazita köztes gazdái, ha cicánk ezek levadászása és elfogyasztása helyett macskatápot kap, és nem megy ki a lakásból, házból, kisebb valószínűséggel cipel be magával kórokozókat.
 
 
Érdemes-e teherbeesés előtt toxoplazmózis-tesztet végezni? (Milyen teszt-eredményeket kaphatunk?)
 
A terhesség előtt vagy alatt a szűrés igény szerint elvégeztethető. A toxoplazma fertőzés kimutatása vérből történik, mellyel nem is a parazita jelenlétét szeretnénk kimutatni, hanem a fertőzés által kiváltott ellenanyag jelenlétét és szintjét tudjuk mérni.
 
3 féle lehetőség állhat fenn:
  • A kismama nem esett még át a fertőzésen, azaz nem mérhető a vérében ellenanyag szint. Ez az az eset, amely komolyabb körültekintést kíván meg a kismamától a fertőzés megelőzésére és elkerülésére. Ebben az esetben a terhesség alatt több időpontban is szükséges a toxoplazma laborvizsgálatot elvégezni.
  • A kismama már korábban átesett a fertőzésen, így védettsége van a fertőzésre neki és magzatának is.
  • A várandós a terhessége alatt fertőződik meg, ebben az esetben azonnali gyógyszeres (antibiotikum) kezelés szükséges egészen a szülésig, a kisbabát a születést követő 7 hétig még ugyancsak kezelni kell
 
 
Mi van akkor, ha valaki nem tart macskát, soha nem is tartott, de mégis fertőzött volt, tehát már védett a fertőzéssel szemben? Ekkor már a magzat is 100%-os biztonságban tudható? 
 
Mivel a fertőzést nemcsak macskától lehet elkapni, természetesen azok is védettséget szerezhettek, akik soha nem tartottak cicát korábban. Az anya és magzat szempontjából teljesen mindegy, mitől kapott a kismama korábban fertőzést, immunológiai szempontból a magzat védett a fertőzéssel szemben.
 
 
Mikor és milyen rendellenességet okozhat egy toxoplazma fertőzés a magzatnál? Miért veszélyes?
 
A fertőzés korai terhességben magzatelhalást okozhat, fertőzött magzatoknál és újszülötteknél a szemek gyulladásos megbetegedése, súlyosabb esetben vakság, idegrendszeri tünetek – meszes gócok az agyállományban, vízfejűség okozhat súlyos panaszokat. Az is előfordulhat azonban, hogy csak kisgyermekkorban jelentkeznek a toxoplasma fertőzés tünetei.
 
 
Ha nem tartunk cicát és soha nem is tartottunk, akkor mire vigyázzunk?
Sok módja van, hogy elővigyázatossággal elkerülhessük a fertőzést:
 
  • Ne simogassunk kóbor állatokat, saját háziállataink almát pedig rendszeresen tisztítsuk.
  • Gyakran és alaposan mossunk kezet, ha cicát, kutyát simogatunk.
  • Ne engedjük a házi macskánkat vadászni, etessük kedvencünket előre gyártott macska táppal.
  • Macska ürülékkel szennyezett földdel ne érintkezzünk, használjuk kesztyűt a kertészkedéshez, ne nyúljunk közben sem a szemünkhöz, sem a szánhoz.
  • Ne fogyasszunk mosatlan zöldséget, gyümölcsöt, különös alapossággal mossuk meg a földdel érintkező zöldségeket és gyümölcsöket – pl. eper, saláta.
  • Kerüljük a nyers vagy félig átsütött húsokat, mint a tatárbifsztek, nem átsütött stake húsok. Nem gondolunk rá, de főzés során, mikor a fűszerezés ellenőrzése miatt a nyers fasírt húst, vagy húsgombócot kóstolgatjuk, esélyt adhatunk a fertőzésre. Legyünk ekkor is résen.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk