Előző blogbejegyzésünkben a radikális fogyókúrák veszélyeivel foglalkoztunk. Most pedig végigvesszük azt, hogy milyen étrendi alapelveket kell követnünk, ha hosszú távon, egészségesen szeretnénk megszabadulni a súlyfeleslegtől.
Az egészséges diéta alapszabályai:
-
Fogyasszunk elegendő emészthető, mint a gyümölcsök, zöldségek és emészthetetlen rostot, úgy, mint diófélék, korpa, vagy akár rizs.
-
Változatosan fogyasszunk húsféléket, de kerüljük a mindennapi húsfogyasztást.
-
Napi étrendünkben szerepeljenek a halfélék vagy omega-3 zsírsavakat tartalmazó olajak, például lenmagolaj, repceolaj. Emellett iktassunk be olajos magvakat is, mint a mandula, pekándió, dió - és az ezekből készült olajakat.
-
Kerüljük a transz zsírsavakat, azaz a hidrogénezett növényi olajak és az ezek hozzáadásával készült feldolgozott termékek - például édességek, leveles aprósütemények, por alapú mártások, levesek, szószok, mikrós popcorn stb.
-
Naponta fogyasszunk nyers gyümölcsöket, zöldségeket, illetve enyhén párolt zöldségeket.
-
Emésztésünkhöz alkalmazkodva hüvelyes zöldségeket és magvakat is rendszeresen együnk.
-
Igyunk rengeteg vizet, lehetőleg étkezések között.
-
Egyáltalán ne, vagy csak mértékkel fogyasszunk alkoholt.
Az alapszabályok szem előtt tartása mellett a legjobb és legtartósabb eredmény akkor érhető el, ha egy diétát teljes mértékben egészségi állapotunkra, anyagcserénkre, személyiségtípusunkra és életvitelünkre szab a szakember. Amennyiben életmódváltáson, vagy diétán gondolkodik mindenképpen javasoljuk előzetesen, hogy vegyen részt egy átfogó, komplex belgyógyászati szűrésen, illetve látogasson el dietetikusunkhoz is, aki szeméyre szabott tervvel tud segíteni az életmódváltásban!