Online időpontfoglalás

Radikális fogyókúrák veszélyei a belgyógyász szemével

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Radikális fogyókúrák veszélyei a belgyógyász szemével

shutterstock_114281680.jpgHamarosan itt az igazi strandidő. Rengeteg nő már javában az áhított bikiniforma eléréséért küzd, sajnos valamilyen divatdiéta segítségével. A villámgyors fogyás azonban nem tartós és még egészségünkre is veszélyes lehet. Belgyógyászunk, dr. Bodnár Eszter a radikális fogyókúrák mellékhatásait foglalja össze.

A gyors és nagymértékű fogyást ígérő diéták mindig gyanúsak. A divatfogyókúrák ígéreteiben csak úgy röpködnek a kilók, 2 hét alatt -5 kg, 10 nap alatt 9 kiló mínusz. Ami hihetetlenül hangzik, az általában az is, ne dőljünk be. A villámdiéták ugyan gyors eredményt hoznak, még akkor sem érdemes alkalmaznunk őket, ha egyébként egészséges, kiegyensúlyozott életvitelt folytatunk. Az a pár plusz kiló nem ettől fog eltűnni, egészségünkben viszont könnyen kárt tehetünk.

Fogékonyabbak leszünk a betegségekre

A fogyókúrák többsége meglehetősen egyoldalú és megvonja szervezetünktől a megfelelő tápanyagokat, nyomelemeket, vitaminokat. Gondoljunk például a káposztaleves diétára vagy a limonádé kúrára. Ha több hétig is ezek szerint étkezünk, ill. koplalunk, az immunrendszer legyengül és sokkal könnyebben kapunk el egy-egy vírust, fertőzést.

Fáradtság, gyengeség

Egy másik mellékhatás, hogy a kevés energia beviteltől fokozott fáradtságot tapasztalhatunk, a vércukorszint ingadozása pedig szédüléshez vezethet. A rossz közérzet a magánéletre és a munkahelyi teljesítményre is negatív hatással lesz.

Koplalás=Hízás?

Ha radikálisan lecsökkentjük az elfogyasztott kalória mennyiségét, pont ellentétes hatást érünk el. A szervezet a koplalást észlelve lelassítja az anyagcserét, úgymond tartalékol. Ha a fogyókúra ideje alatt nem is hízunk, esetleg picit fogyunk, amint visszatérünk a normális étrendünkhöz, garantált a súlynövekedés. De egy igazi fogyókúrázónak a jojó effektus nem újdonság, igaz? J

Komoly következmények

Az egyoldalú diéták nem csak vitaminhiányt okozhatnak. A gyümölcs- és ivókúráktól túlsavasodhatunk. A reggeli órákban amúgy is jellemző a gyomor savassága, ha ezt még egy savasító hatású gyümölcslével tetézzük, erős gyomorpanaszaink lehetnek. A szénhidrátszegény diétáknál - mint például az Atkins-nél - nagyobb hangsúlyt fektetnek a zsír fogyasztására. Ez pedig hosszabb távon a koleszterinszint növekedésével járhat.

Valóban szomorú, hogy a súlyfeleslegtől nem lehet gyorsan, hetek alatt megszabadulni, de valljuk be őszintén, a plusz kilók sem pár hét alatt kúsztak fel. Tartsuk szem előtt, hogy ha életmódot nem váltunk, akármilyen drasztikus fogyókúrát választhatunk, a kilók hamar visszaugranak. Mindig érdemes személyre szabott megoldásban gondolkodni, belgyógyászati állapotfelméréssel kezdeni és szükség esetén dietetikus segítségét kérni.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?